Herzele: Oude graansoorten
We bezoeken de Molen Ter Rullegem (Molenstraat) en bakken er zelf brood met meel van de molen. Alain Goublomme onderhoudt en werkt met zijn Herzeelse molen. Ondertussen vertelt Tijs Boelens (Boerenforum) over oude graansoorten, hun kweek en mogelijke toepassingen.
Op zijn bedrijf, de ‘Groentelaar’ in Pepingen, zijn op een areaal van 4,5 hectare bijna alle groenten te vinden, maar speciale aandacht gaat toch naar de oude graanrassen. Biologisch teler Tijs Boelens vermeerdert voor het granennetwerk oude granen binnen zijn eigen bedrijf. “Ik krijg zo’n 5 gram zaad en probeer naar 100 kg tarwe te vermeerderen op een paar jaar tijd. Hiermee kan je op grotere schaal gaan uitzaaien voor echte opbrengst”, vertelt hij. “Omdat je nog niet weet wat de graansoort zal doen, is het altijd wat zoeken in het begin. We moeten leren op wat men moet letten.”
De namiddag wordt afgerond om 17u30.
Deelname in de kosten: 10 €
Deze namiddag is een initiatief van vzw Climaxi en gaat door ism vzw ’t Uilekot, FIAN en het Europese Coach-project.