Herzele: klimaatconferentie
Op 22 juni organiseert Climaxi een klimaatconferentie in De Wattenfabriek. We steken de koppen samen met boerenorganisaties, vakbonden en actiecomités. De verkiezingsuitslag voor Vlaanderen, België en Europa zijn bekend. De strijd om de lokale verkiezingen is nog niet losgebarsten. Welke eisen kunnen we samen stellen om een sociaal klimaatbeleid naar voor te schuiven? Kom af en discussieer mee.
Waar: De Wattenfabriek, Solieveld 5, Herzele
Vervoer:
Trein: lijn Brussel-Kortrijk. 25 minuten wandelen vanaf station of shuttle (op reservatie).
Bus: 49 vanuit Gent en Geraardsbergen. Bus 25 vanuit Zottegem en Aalst.
9 uur: Koffie
10 uur: De staat van ons klimaat door Philippe Huybrechts (glacioloog, klimatoloog VUB+IPCC)
11 uur: Een sociaal klimaatbeleid: hoe ziet dat eruit? door Maïka Dekeyzer (denktank Minerva)
PAUZE en broodjes
13 uur: naar een strategie van samenwerking van onderuit in en met de sociale bewegingen door Filip De Bodt (Climaxi)
13u30 tot 16 uur: werkgroepen
- Vakbonden en klimaatbeweging: vijanden of bondgenoten?
Wat moet er gebeuren om werknemers te mobiliseren voor het klimaatthema en hoe moeten zij hun inkomen staande houden in een maatschappij die strengere milieu-eisen stelt? Met o.m. Angeline Van Den Rijse, voorzitter ABVV-Oost-Vlaanderen
- Boeren en de klimaatbeweging
Hoe komen we tot een ander landbouwbeleid dat mens en natuur ten goede komt? Boeren getuigen over hun problemen en de protesten. We kijken samen welke maatregelen er moeten genomen worden om boeren een inkomensgarantie te geven in tijden van klimaatwijziging en verlies van biodiversiteit. We luisteren naar hoe zij hun bedrijf recht houden. Peter Bauwens (gemengd veebedrijf) stelt zijn manier van werken voor.
- PFAS en ander gif
De klimaatbeweging is te weinig concreet. Terwijl we ons druk maken over uitstoot, is onze bodem vergiftigd met PFAS, lood, cadmium en ander fraais. Saneringen blijven uit. Hoe kunnen we samen druk zetten op onze toekomstige beleidsmakers?
- Openbaar vervoer
We moeten met zijn allen meer op de trein en de bus, maar die zijn er steeds minder en minder. Hoe smeden we een alliantie tussen werknemers en reizigers? Tony Fontaine (ACOD-spoor) en Stan Reusen (ACOD Tram Bus Metro)
16 uur: Pauze
16u30: Plenum met resultaten uit de werkgroepen
17u30: afsluitende receptie met streekhapjes en in vzw 't Uilekot