Boerenmarkt en Lammeke Zoet

Add to Calender 2019-04-24 07:00:00 2019-04-24 07:00:00 Boerenmarkt en Lammeke Zoet | Climaxi Op woensdag 24 april is er jaarmarkt en kermis in centrum Herzele.
Tussen 9u en 14u organiseert vzw Climaxi een boerenmarkt op het buitenterrein aan ’t Uilekot. https://climaxi.be/agenda/boerenmarkt-en-lammeke-zoet
Groenlaan 39, 9550 Herzele Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Boerenmarkt
Op woensdag 24 april is er jaarmarkt en kermis in centrum Herzele.
Tussen 9u en 14u organiseert vzw Climaxi een boerenmarkt op het buitenterrein aan ’t Uilekot.
(geïnteresseerde standhouders kunnen contact opnemen via filip@climaxi.be)

BBQ
Naar jaarlijkse traditie is er vanaf 12u ook Lammeke Zoet (gerookte haring op de barbecue aan €9) of een brochette of veganburger (€12). We serveren hierbij een pellepatat, lokale groentjes en kruiden, hartig brood en handgemaakte sauzen.

Lammeke Zoet, culinair

De haringscholen in de Noordzee zorgen sinds mensenheugnis voor vis op het bord van de kleine man. Omdat er in zo’n grote hoeveelheden vis gevangen werd, was er ook nood aan bewaarmethoden zoals pekelen en roken.
Het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Nederland en Noord-Frankrijk tellen befaamde haringrokerijen met elk hun specialiteiten. In Vlaanderen is deze traditie veel minder uitgesproken.
Voor de Vlaamse witte of zoete haring heeft men “volle” haring nodig, dit is de geslachtsrijpe haring die gevangen wordt in de maanden oktober en november. De haring wordt niet gekaakt, d.w.z. dat de ingewanden niet verwijderd worden. Vandaag worden alle haringen meteen na de vangst diepgevroren, eenmaal in het bedrijf worden ze ontdooid, licht gepekeld en gedroogd. De witte haring is nu verkoopsklaar. De zoete haring of ”lammeke zoet” wacht nog een korte tijd in de rookkamer, waar hij koud gerookt wordt. Deze licht gezouten en licht gerookte haringen vragen wat handigheid bij het eten, maar staan garant voor een lekkere en duurzame maaltijd.
(bron: www.vlam.be)


Voor wie wil blijven eten, graag reserveren (t.e.m. maandag 22 april) via uilekot@skynet.be of per facebookbericht, want op is op.

Het café van 't Uilekot is doorlopend open van 9u tem 18u. Zoals steeds serveren we lekkere dranken (bio- en streekbieren, fairtradewijn, gemberlimonade, ...).

Locatie: Groenlaan 39, Herzele.

boerenmarkt