Steenkoolgas: afgesloten hoofdstuk of een nieuw begin?

Bijna twee jaar geleden, op 19 april 2013, kreeg de nv Mijnen een opsporingsvergunning toegekend door de Vlaamse Regering. Met de schaliegasrevolutie in het hoofd, zou Limburg zichzelf op de kaart zetten door steenkoolgas te gaan ontginnen. De vergunning voorziet in een verkenningsonderzoek van twee jaar om vervolgens over te gaan op een proefboring om dan in een laatste fase effectief steenkoolgas te gaan winnen. Die eerste fase loopt nu heel binnenkort af.

Tijdens het verkenningsonderzoek zouden LRM en Dart Energy nagaan of er voldoende steenkoolgas aanwezig is in de Limburgse bodem. Dart Energy ging enige tijd geleden  over kop, en LRM vond/zocht niet onmiddellijk een nieuwe partner. Op 12 maart 2015 kondigde LRM nog het volgende aan: “De uitstap betekent vooralsnog niet dat het project wordt stopgezet. LRM houdt zich

beschikbaar voor mogelijke interesse van andere partijen en zal geval per geval evalueren.”

Het blijft echter stil rond mogelijks nieuwe partners en het lijkt er dan ook op dat het project een stille dood sterft. Als nv Mijnen op 19 april 2015 geen aangetekende brief stuurt met vermelding van de plaats en de diepte van de boring(en), dan vervalt de vergunning op die dag.

Goed nieuws, maar Climaxi en Stop Steenkoolgas blijven wel zeer waakzaam. Als de opsporingsvergunning vervalt, wil dit namelijk ook zeggen dat andere partijen hun kans kunnen wagen. Mogelijks beginnen we dus van voor af aan. Als er een aanvraag komt, is het terug aan de Vlaamse Regering om een concessie voor de ondergrond te verlenen aan die nieuwe aanvrager. Als de resultaten van het onderzoek van LRM worden opgekocht, wordt er misschien toch binnenkort door een ander bedrijf een proefboring gedaan?

Climaxi vraagt zich ook af wat de financiële implicaties zijn van de verkenningsfase en het terugtrekken van Dart Energy. Samen zouden ze 10.3 miljoen investeren in het project. Climaxi wil graag weten wat er nu met het onderzoek zal gebeuren. Climaxi was vragende partij om in de loop van de afgelopen jaren betrokken te worden in de onderzoeksfase, maar op deze vraag kwam nooit een antwoord.

Climaxi volgt de plannen om steenkoolgas te ontginnen al van in het begin op en zal dit ook blijven doen. De ontginning van steenkoolgas is namelijk slecht voor het klimaat door de onvermijdelijke methaanlekkages, het levert weinig jobs op, vervuilt de bodem, het grondwater en de lucht. Bovendien zorgt het voor veel lawaai en hinder voor de omwonenden. We hebben er alle belang bij om alles in te zetten op hernieuwbare energie en energiebesparende maatregelen. Climaxi kon op veel bijval rekenen tijdens de talrijke debatten en acties die we de afgelopen jaren georganiseerd hebben. Vele mensen wijzen deze onconventionele energietoekomst terecht af.

Vraag is of dit voldoende doorweegt om de boeken definitief toe te doen. In een parlementaire vraag (24 maart 2015) over het pilootproject steenkoolgas in Limburg is Minister Joke Schauvliege duidelijk: “De stop die wij op de vergunningen hebben gezet, heeft betrekking op alles waar fracking mee gepaard gaat en dus niet op mijngas.”

Op woensdag 22 april organiseert de oud-studentenvereniging Continéo van Universiteit Hasselt  een lezing over onconventionele energiewinning. Ze nodigen hiervoor een vertegenwoordiger van Total uit. Eén van de vragen luidt: Is het Amerikaanse energiemodel ook mogelijk in Europa?  We hopen dat er ook voldoende kritische stemmen gehoord zullen worden en brengen hier zeker verslag over uit.