Marxistische zomeruniversiteit: Welke politieke ecologie?

Add to Calender 2018-08-07 07:00:00 2018-08-07 07:00:00 Marxistische zomeruniversiteit: Welke politieke ecologie? | Climaxi Vandaag beleven wij het begin van een nieuwe technologische revolutie op energievlak, die ons voor heel wat maatschappelijk-organisatorische keuzes stelt. Electrabel en het VBO eisen dat het klimaatbeleid van de overheid 'technisch neutraal' zou zijn. De BBL vindt dat het klimaatprobleem 'links noch rechts' is. Toch ondergaan wij nu de gevolgen van de verkeerde beleidskeuzes uit het verleden. https://climaxi.be/agenda/marxistische-zomeruniversiteit-welke-politieke-ecologie Internaat Berlaymont, drève d’Argenteuil 10 D, 1410 Waterloo, België Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Vandaag beleven wij het begin van een nieuwe technologische revolutie op energievlak, die ons voor heel wat maatschappelijk-organisatorische keuzes stelt. Electrabel en het VBO eisen dat het klimaatbeleid van de overheid 'technisch neutraal' zou zijn. De BBL vindt dat het klimaatprobleem 'links noch rechts' is. Toch ondergaan wij nu de gevolgen van de verkeerde beleidskeuzes uit het verleden.

Gaan we voor collectieve of voor individuele oplossingen? Gaan we voor openbare dienstverlening of voor ieder voor zich? Beschouwen we de ecosystemen als een gemeengoed of gaan we voor privatiseren? Analyseren we de technische keuzes vanuit de ecologische impact of volgens de winstmaximalisatie? Analyseren we de organisatorische keuzes volgens de sociale noden of volgens het competitief vermogen? Gaan we voor de overgang naar een socialistische planeconomie of voor het oplappen van de kapitalistische markteconomie?

Het zijn die vragen die steeds opnieuw gesteld moeten worden in de beleidskeuzes rond energie, mobiliteit, landbouw, industriële ontwikkeling, wereldhandel,….

De klimaatontaarding blijkt, net als de sociale problematiek, innig verweven te zijn met de keuzes die worden opgelegd door de kapitalistische eigendomsverhoudingen in de productiemiddelen.

Wiebe Eekman is ingenieur. Hij publiceert over klimaat-problemen en -oplossingen. Hij is lid van de klimaatwerkgroep van de PVDA (België) en medewerker van Climaxi (Beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid).

PRAKTISCHE INFO

De lessen beginnen elke dag om 9 uur en ze eindigen om 17.30 uur. Alle lessen zijn interactief en er is tijd voorzien voor persoonlijke studie. Behoudens uitzonderingen (film, excursie...) bestaat elke dag uit vier blokken van anderhalf uur. Iedere dag wordt een nieuw thema aangesneden.
’s Avonds is er tijd voor een wandeling of sport (basket…), kan u een film bekijken, een conferentie bijwonen of een rustige babbel maken bij pot en pint.

Inschrijven via deze link