Persbericht: Groene energie om bezetting Westelijke Sahara te bestendigen

Western Sahara Resource Watch lanceert vandaag, 28 augustus 2013, een rapport over Marokko's intentie om meer dan 1000 MW aan duurzame energieprojecten op te starten in de Westelijke Sahara, een gebied dat Marokko deels bezet.

"Hoe groen de geplande wind en zonne-energie projecten ook mogen zijn, ze vormen vooral een ernstige bedreiging voor de mensen van de Westelijke Sahara. De opgewekte energie zal gebruikt worden om Marokko's illegale ontginning van grondstoffen te intensifiëren. En door de energie naar de Europese Unie en Marokko te exporteren, wil de bezettingsmacht haar ongefundeerde aanspraak op het gebied verder verankeren", zegt Sara Eyckmans, coördinatrice van Western Sahara Resource Watch (WSRW).

 

Marokko produceert zelf geen petroleum of gas, en de Marokkaanse overheid snakt naar lagere energiefacturen. Het rapport toont aan hoe de overheid wind en zonne-energie wil gaan produceren in het gebied dat het Saharawi volk moest ontvluchten ten gevolge van Marokko's militaire invasie in 1975 - ook bekend als de Groene Mars.

De energieproductie uit hernieuwbare bronnen in de Westelijke Sahara bedraagt vandaag hooguit 5,5% van

Marokko's totale groene energieproductie. Tegen 2020 zal dat aandeel echter kunnen gestegen zijn tot 26,4%.

 

Grote internationale spelers op de groene energiemarkt zijn reeds ingegaan op het voorstel van de Marokkaanse overheid om de centrales in het betwiste gebied te bouwen. De meeste bedrijven die in het rapport vermeld worden, weigeren alle commentaar. Terwijl het rapport wordt vrijgegeven, wordt in de haven van El Aaiun, de hoofdstad van de Westelijke Sahara, materiaal aangeleverd om windparken aan te leggen.

Sinds het begin van de bezetting in 1975, heeft de Marokkaanse overheid de Saharaanse grondstoffen naar believen ontgonnen, in weerwil van het internationale recht. Met de toegenomen energieproductie zullen zowel de visindustrie als de ontginningsindustrie lucratiever worden. Marokko wil de Saharaanse energie bovendien koppelen aan het eigen en het Europese energienetwerk; een slinks politiek manoevre.

 

De eigenaars van het land, het Saharawi volk, hebben niet ingestemd met de Marokkaanse plannen. Daarom zijn de projecten een overtreding van een VN Juridische Opinie over economische activiteiten in de Westelijke Sahara. De VN beschouwt de Westelijke Sahara nog steeds als een kolonie.

 

Het rapport "Dirty Green March", is in het Engels te downloaden op www.wsrw.org

Contact:

Frank Willems, coordinator, Stichting Zelfbeschikking West-Sahara, Den Haag, Tel +31 644050975, fwillems@antenna.nl

Sara Eyckmans, coordinatrice, Western Sahara Resource Watch, Brussels, Tel +32 475458695, coordinator@wsrw.org

Erik Hagen, voorzitter, Western Sahara Resource Watch, Oslo, Tel +47 45265619, info@vest-sahara.no