EU-zadenwetsontwerp moet veranderen

139 organisaties schreven minister Brouns aan om het ontwerp van Europese Zadenwet te veranderen. Zij willen ervoor zorgen dat boeren en tuinders toegang behouden tot teeltmateriaal van soorten en variëteiten buiten het aanbod van de globale zaadindustrie, inclusief traditionele variëteiten, variëteiten die aangepast zijn voor het telen zonder pesticiden en chemische meststoffen en in moeilijk te cultiveren gebieden, en variëteiten en heterogeen materiaal die op de boerderij kunnen evolueren en zich voortdurend aanpassen aan de lokale omstandigheden dankzij de brede genetische diversiteit binnen de soorten. 

Een diversiteit aan gewassoorten en -variëteiten, evenals gediversifieerde, gedecentraliseerde en op de gemeenschap gebaseerde benaderingen voor het behoud en de productie van zaden zijn onmisbaar voor duurzame, crisisbestendige voedselsystemen. Het belang van ons werk wordt erkend door het Internationaal Verdrag inzake plantgenetische hulpbronnen voor voedsel en landbouw (ITPGRFA) en de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boeren en andere mensen die in plattelandsgebieden werken (UNDROP). (https://digitallibrary.un.org/record/1650694?ln=en)

De huidige regels voor de productie en het in de handel brengen van zaden bevorderen zaden en ander plantaardig teeltmateriaal ontwikkeld voor de industriële landbouw, en de verkoop van  bijhorende inputs zoals schadelijke pesticiden en synthetische meststoffen. De agro-industrie dringt erop aan de regels voor diversiteit verder te verstrengen, waardoor het zaaigoed en ons voedselsysteem nog uniformer en kwetsbaarder worden. Wat we nodig hebben, is precies het tegenovergestelde. We hebben wetgeving nodig die ons recht op gezond, divers en smaakvol voedsel waarborgt door in te zetten op biodiversiteit in de akkers en tuinen, lokale variëteiten te ondersteunen en de rechten van boeren te respecteren.

Het is zorgwekkend dat de nieuwe EU zaden-verordening, voorgesteld door de Europese Commissie in juli 2023, het behoud en de verspreiding van de diversiteit van onze cultuurgewassen bedreigt. Het recht van boeren om hun eigen zaden te oogsten, te gebruiken, uit te wisselen en te verkopen, zoals vastgelegd in internationale wetgeving, wordt genegeerd. Dat is onaanvaardbaar. 

Samen met meer dan 130.000 burgers die de petitie Raise our Forks - for Diversity! (www.raiseourforks.org) hebben ondertekend, roepen  op om het voorstel grondig te herzien.

Gewasdiversiteit.

Volgens de VN hebben we al 75% van de gewasdiversiteit in de landbouw verloren. Wat overblijft is onze levenslijn. We moeten de resterende diversiteit beschermen en gebruiken om onze voedselproductie resistenter te maken tegen extremere weersomstandigheden en nieuwe plagen en ziekten.

Het mensenrecht van boeren en tuinders om hun eigen zaden te oogsten, te gebruiken, uit te wisselen en te verkopen moet volledig worden geïmplementeerd.

Dit recht is vastgelegd in artikel 19 van de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boeren en andere mensen die in plattelandsgebieden werken en in artikel 9 van het Internationaal Verdrag inzake plantgenetische hulpbronnen voor voedsel en landbouw, en is bindend voor de Europese Unie en haar lidstaten.

Regels die ontworpen zijn om de industriële zaadproductie te reguleren mogen niet gebruikt of misbruikt worden om de verkoop van diverse lokale variëteiten en soorten door ambachtelijke producenten te beperken. In het licht van de klimaat- en biodiversiteitscrisis moeten we de productie van zaden diversifiëren, niet onze afhankelijkheid van industriële zaden verder vergroten. We moeten ons verzetten tegen de pogingen van de agrochemische lobby om alle alternatieven te vernietigen door overregulering!

Nieuw goedgekeurde variëteiten mogen niet afhankelijk zijn van pesticiden of synthetische meststoffen. Om landbouwmethoden mogelijk te maken die ons milieu en klimaat beschermen, hebben we zaden nodig die goed gedijen onder biologische en/of low-input teeltomstandigheden.

Climaxi en 138 anderen.

zaad