Dart Energy ook in Schotland niet welkom

Dart Energy, het Australische gasbedrijf dat het grootste deel van het kapitaal en de expertise moet leveren voor het steenkoolgasproject in Limburg, lijkt elders weinig geluk te hebben. In 2012 moest ze de projecten in thuisland Australië opgeven en sindsdien noemt Dart het project in Schotland haar ‘’vlaggeschipproject’’. Ook daar wil het echter niet vlotten.

Vergunningen

In september 2012 vroeg Dart stedenbouwkundige vergunningen aan in Falkirk en Sterling (Schotland) voor wat het eerste commerciële project voor onconventioneel gas in het Verenigd Koninkrijk zou moeten worden. De gemeenteraden kregen een record aantal van 2500 bezwaarschriften binnen tegen de aanvraag.

Toen beide gemeenteraden niet binnen de gebruikelijke termijn een beslissing namen, ging Dart in beroep bij de Schotse overheid. In tussentijd besloten de gemeenteraden de vergunningen af te wijzen, omdat ze te weinig informatie hadden om een degelijk Milieu Effecten Rapport op te laten stellen.

Openbaar onderzoek

De afgelopen twee weken heeft er een openbaar onderzoek (1) plaatsgevonden, waaruit dan uiteindelijk een beslissing zou moeten voortvloeien.

Uiteraard nam Dart Energy deel aan het onderzoek, net als de gemeenteraden van Falkirk en Sterling. Verder zaten ook Friends of the Earth Schotland en de Bezorgde Gemeenschappen van Falkirk (CCoF) rond de tafel.(2)

Er werden verschillende getuigen gehoord, o.a. de advocaten van Dart, wetenschappers, ervaringsdeskundigen uit Australië en natuurlijk verschillende vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap.

Dart bleek verbazingwekkend vaak niet in staat de gevraagde documenten af te leveren of antwoord te geven op vragen. Verder hielden ze voet bij stuk dat milieugroeperingen overdrijven als ze het over de gevolgen hebben en leken ze niet op de hoogte van de Schotse ambities voor groene energie.

Vandaag is de laatste dag en gaat men een kijkje nemen op de locatie waar Dart zou willen gaan boren. De komende maanden kunnen de advocaten nog extra bewijs aanleveren en dan krijgen de rapporteurs de tijd een eindrapport op te stellen en een beslissing te nemen.

Geproduceerd water

Volgens Climaxi is één van de grootste problemen met steenkoolgasontginning het geproduceerde water. Naast gifitige en kankerverwekkende stoffen is dit water ook licht radioactief. Zoals professor Swennen onlangs in een aantal debatten bevestigde, is het technisch niet mogelijk dit water volledig te zuiveren.

Dart is van plan om in Schotland het geproduceerde water, na minimale behandeling, via pijpleidingen naar de Firth of Forth te transporteren, waar het in de rivier wordt gedumpt en uiteindelijk in de zee terecht komt.

Uitwijken

Intussen wijkt Dart uit naar Engeland. Ze zijn begin maart begonnen met proefboringen in Midden-Engeland en zijn van plan zowel in Noord-Engeland als in Centraal-Engeland naar onconventioneel gas te boren. Ook hier ondervinden ze echter hevige tegenstand en voorlopig lijkt het er niet op dat lokale bewoners commerciële gaswinning zullen toelaten.

Voor het steenkoolgasproject in Limburg vertrouwt LRM grotendeels op Dart voor financiën en expertise. Uit

1/2

ervaringen elders blijkt echter dat Dart slordig werkt, onvoldoende informatie beschikbaar stelt aan lokale overheden, geen rekening houdt met milieueffecten en de wensen van de  lokale bevolking negeert. Geen al te mooie zakenpartner dus volgens Climaxi.

  1. ‘Public inquiry’ - openbaar onderzoek:

In het Verenigd Koninkrijk wordt soms een openbaar onderzoek, een hoorzitting, gehouden om een beslissing te nemen omtrent een stedenbouwkundige vergunning. Bij een hoorzitting kunnen zowel de aanvrager als tegenstanders hun mening geven over de voor- en nadelen van de zaak. Een openbaar onderzoek kan op een aantal manieren plaats vinden, geschreven of gesproken en aan het einde wordt een rapport geschreven met een samenvatting van de ondervindingen. In de meeste gevallen wijst de overheid een rapporteur aan voor de uiteindelijke beslissing, maar in sommige gevallen kan een Minister de beslissing nemen. In het geval van Dart wordt de beslissing genomen door de rapporteur.

  1. Concerned Communities of Falkirk:

CCoF is gevormd door inwoners van de regio en vertegenwoordigd meer dan 90.000 inwoners. http://www.faug.org.uk

Blog FoE Schotland heeft een blog bijgehouden over de besprekingen: http://www.blog.foe-scotland.org.uk/

Stop steenkoolgas: is een campagne van Climaxi en Friends of the Earth in samenwerking met de Limburgse milieukoepel. Deze campagne richt zich tegen de plannen voor steenkoolgas in Limburg. www.stopsteenkoolgas.be