Actievoerders vragen aandacht voor de Dender
Een honderdtal actievoerders hebben zaterdag in Geraardsbergen gepleit voor een effectievere aanpak van het overstromingsprobleem in de Denderstreek. Ze vinden het plan van de overheid ‘Ruimte voor Water’ een goede vertrekbasis meer willen toch nog een aantal dingen veranderd zien.
Het Plan Ruimte voor water voorziet om meer plaats te maken voor water in de Denderstreek, de sluizen te vernieuwen en aan natuurontwikkeling te doen. Daarbij worden een negentigtal huizen onteigend in Geraardsbergen, Ninove en Denderleeuw. De actievoerders begrijpen dit standpunt maar pleiten voor brede tegemoetkomingen en sociale begeleiding van de getroffenen. Een paar van deze gezinnen waren op de actie aanwezig: “Wij kregen nu wel allemaal een brief maar daar staat zeer weinig concreets in over onze toekomst. Duidelijkheid en een persoonlijke aanpak blijven ver te zoeken.”. De organisatoren (vzw Climaxi, Denderhoop en vzw ’t Uilekot) pleiten ook voor een Vlaams streng verbod op nieuwe bouwprojecten in overstromingsgebied. Simon Van Parijs: “Als het van de gemeentebesturen afhangt dan komt er gewoon geen strenge aanpak. Tot op vandaag worden er projecten goedgekeurd in overstromingsgebied.” Ze pleiten ook voor een verdere zuivering van de Dender: “Op termijn moet de Dender een rivier worden die de toeristische ader is van de Denderstreek. Door de klimaatverandering en het afbreken van openbare infrastructuur als de Dok in Geraardsbergen wordt de overheid gedwongen om ervoor te zorgen dat in de Dender kan gezwommen worden.”
Men stelt zich ook vragen bij de prioriteiten die binnen het plan gesteld worden: “De Vlaamse Waterweg wil beginnen met het verbreden van de Dender en het herinrichten van de kaaien. Dat is weliswaar een mooi project, maar logica zegt dat jet hogerop moet beginnen, op de plaats waar de Dender Vlaanderen binnen komt. Het eerst wat dus moet gebeuren is een beslissing nemen rond het gebruik van het vliegveld in Overboelare als overstromingsgebied.”
Actievoerders begaven zich op de Dender met kano’s en een door Goed Geboekt gevulde poëziekano met klimaatdichter Steven Van Der Heyden en fietsten of wandelden in de buurt. De dag werd afgesloten met een concert in ’t Bruggenhuis aan de gekende Majoor Van Lierdelaan in Overboelare. Ook vertegenwoordigers van Vooruit, PVDA, Groen, LEEF! Herzele en UP-Geraardsbergen woonden de actie bij. Zij kregen de vraag toegespeeld om de thematiek verder te bespreken in de lokale gemeenteraden.
Foto Diederik de Mezel