Nieuw in ECO & FAIR: ansjovis

De Eco&Fair winkel heeft zijn eerste test achter de rug.  In december startten we de winkel samen met vzw ’t Uilekot en Oxfam-Wereldwinkel Herzele. Door het samenbrengen van allerhande producten met een maatschappelijke meerwaarde willen we op een andere manier omgaan met solidaire producten. Na de eindejaarsbeurs worden de rekken aangevuld en dienen zich een aantal nieuwelingen aan: ansjovis, kappertjes en sardienen uit Sicilië.

Eco & Fair brengt producten samen in plaats van ze te verdelen over verschillende plaatsen. Eco&Fair probeert ook zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde te combineren: eco én sociaal is onze slogan en daaronder groeperen we ecologische, biologische, fair-trade en streekproducten.

Toch blijft het een open systeem dat discussie wil stimuleren en niet pretendeert de waarheid voor honderd procent in pacht te hebben. Als Climaxi proberen we binnen dit samenwerkingsverband wél om achter die meerwaarde op zoek te gaan naar enige consequentie: fair-trade-appelsap verkopen uit Chili terwijl Vlaanderen bulkt van de appels, dat is er eigenlijk over. We leggen de nadruk op lokale producten maar staan open voor zaken die van verder af komen, als ze hier niet geproduceerd worden: de Belgen kweken nog altijd geen peper, rijst of maken geen deftige wijnen en pasta’s. We houden de keten zo kort mogelijk.

Voor Climaxi betekent dat bijvoorbeeld dat we ook wel producten uit België en de rest van Europa verkopen en daarvoor soms werken met een invoerder (Biosano). Wat we evenwel niet gaan doen is kiezen voor ingrediënten uit het buitenland die we hier laten verwerken tot chocolade, snoepjes, pralines en co. Het prijsaandeel voor de eigenlijke producenten zakt in dit systeem immers tot een quasi verwaarloosbaar minimum: het gaat om grondstoffen (vb. cacao en suiker), die soms ook niet eens de helft van het gewicht van het product uitmaken.

In het samen gaan van biologische, fair-trade en streekproducten neemt Climaxi een aantal Italiaanse bio- en sociale coöperatieven op (pasta’s, tomatensauzen, pesto) en de biowijnen van Fairwine voor zich. Daarnaast brengen we een aantal sociale werkplaatsen uit eigen land: De Loods (siropen en confituren) en De Kruiderie (gedroogde kruiden).

S’ Atra Sardigna (pasta) groepeert honderd boeren die een tweeduizendtal hectare bewerken en grotendeels zelf verwerken of laten verwerken volgens de organische methode. Ze zijn actief in de ecologische actie en reflectie.

Campo (tomaatproducten) heeft als project een 1200 hectare in handen volgens de organische methode maar heeft ook zijn eigen etiketteringsbedrijf, controlelabo en verwerkingseenheden. Boeren, werknemers van de verschillende bedrijven én sympathisanten uit de regio Santa De La Pina zijn samen actief in de coöperatieve.

Ook Terra e il ciello (pasta)werkt zo volledig mogelijk coöperatief en heeft eigen verwerkingsstructuren, vergaderinfrastructuur voor buitenstaander en een aantal sociale opleidingsprojecten. Ze zijn al dertig jaar bezig met organische teelt en produceren vooral pasta én actief in de strijd tegen GGO’s.

De Franse families vervoeren hun wijn met de trein of proberen er zoveel mogelijk sulfiet uit te krijgen.  Veelal gaat dit sociaal verhaal samen met een ecologisch engagement, of omgekeerd. We focussen op wat er achter de producten zit en doen dit liever zelf dan blindelings af te gaan op gekende labels of de (dikwijls laag liggende) meetlat van ingrediënten te hanteren.

Tijdens onze permanente zoektocht stootten we recent op Agricoop: 52 Siciliaanse bioboeren in een coöperatieve richtten de verwerkingsfirma Frutti Di Sole op en exporteren o.m. kappertjes in zout, ansjovis én sardienen. De ansjovissen zijn er al: iets duurder dan in de gewone winkel maar met de hand gefileerd  (geen ansjovisreepjes waar de helft de vuilbak in gaat tijdens de productie) én iets minder gezouten zodat je ook de vis nog proeft!

Filip De Bodt

Bestellen of de productengids aanvragen kan via filip [at] climaxi.be