Wallonië start duurzame volksraadpleging.
Van 23 februari tot 1 mei wordt door het Waals Gewest een volksraadpleging georganiseerd over haar “Waalse Strategie Duurzame Ontwikkeling”. Op dinsdag 23 februari 2016 werd in de lokalen van het Fédération InterEnvironnement Wallonie (IEW) de aftrap gegeven.
Volksraadpleging en participatie
Christophe Schoune , voorzitter van het IEW en de Franstalige tegenhanger van de Bond Beter Leefmilieu, verwelkomde de minister van milieu en duurzame ontwikkeling, Carlo Di Antonio. IEW heeft altijd veel belang gehecht aan participatie en wil hier via haar deelorganisaties sterk aan meewerken. De minister gaf aan dat hij al eerder een raadpleging deed over zijn landbouwbeleid die het oorspronkelijk voorstel sterk wijzigde. Hij benadrukte dat dit ook het geval zal zijn met de strategie die nu op tafel ligt, weliswaar op grotere schaal. Het opzet klinkt mooi en wij kijken uit naar het einde van deze raadpleging waarin we hopen dat het betrekken van de bevolking ook werkelijkheid wordt.
Presentatie van de Waalse strategie
De Waalse strategie bestaat er uit te komen tot een oriënterend document te komen dat rond duurzame ontwikkeling initiatief, actie en samenhang aanmoedigt in het openbaar beleid van het Waals gewest. Ze kaderen dat meteen ook in de internationale objectieven voor duurzame ontwikkeling zoals de recente top van de Verenigde Naties in september 2015.
Merkwaardig goed gezegd vond ik hun vertaling van het begrip “Duurzaam”: “… le développement durable est une question de justice distributive dans le temps et l’espace”: Duurzame ontwikkeling is een kwestie van rechtvaardige verdeling in tijd en ruimte… Ze nemen daarvoor drie kernachtige woorden: “Ici (hier), ailleurs (elders) en l’avenir (toekomst)”. Wat we plannen moet hier de situatie van de mensen verbeteren, mag geen negatieve weerslag hebben elders op de wereld buiten België, en moet verantwoord zijn naar de toekomst.
Ze focussen op drie domeinen: Voedingsveiligheid, energetische autonomie, grondstoffen autonomie en willen daarvoor steunen op informatie en sensibilisering, onderwijs en onderzoek, maatschappelijke
verantwoordelijkheid van organisaties, duurzame aankoopgedrag van de overheid, promotie van duurzame ontwikkeling op internationaal niveau.
Mooie kansen en valkuilen
De toezegging, de hele Waalse bevolking te willen consulteren, is een mooie zaak. Daar kunnen we duchtig gebruik van maken, om meer de stem van de mensen in de straat en van de werkers in de bedrijven te laten horen.
Want daar is ook de valkuil: het idee dat iedereen mee verantwoordelijk is, in dezelfde mate. Minister Di Antonio zei in antwoord op een vraag: “ik ben sterk overtuigd dat de burgers door hun persoonlijk gedrag de trend kunnen veranderen”. Alsof je als werker veel in te brengen heb in de beslissingen die de directeur en de aandeelhouders van je bedrijf nemen. Alsof je als consument veel in te brengen hebt op wat op de markt aangeboden wordt. Zolang het maken van winst als eerste norm van beoordeling wordt genomen zitten we met een groot probleem om een ecologische en tevens sociale omslag te maken.Hoe dan ook misschien kan het Waalse initiatief toch een beetje het Vlaamse beleid een zetje in een betere richting geven?
1/2
Wiebe Eekman en Liza Lebrun
Meer info hier