Ronse: wanneer wordt het Bruulpark gesaneerd?

In de nasleep van het PFAS-schandaal met 3M in Zwijndrecht is gebleken dat langs de oevers van de Molenbeek het grondwater historisch zwaar vervuild is met PFAS ten gevolge van lozingen van afvalwater door verschillende actieve en opgedoekte textielbedrijven. Daardoor gelden langs de oevers van de Molenbeek “no-regret maatregelen”: contact met de grond vermijden, handen wassen en voeten afvegen na het betreden. 

Dat de vervuiling effectief een impact heeft op de inwoners heeft, toonde Climaxi vorig jaar aan in een bloedonderzoek. Het onderzoek in Ronse toonde aan dat 9 op 10 deelnemers veel tot vooral veel te veel PFAS in het bloed liet optekenen. Onderzoek van OVAM toonde aan dat de terreinen dichtbij de oevers van de Molenbeek en het grondwater zwaar vervuild zijn met PFAS. Daardoor wordt het consumeren van groenten en fruit uit eigen tuin en eieren van kippen afgeraden. 
Het Bruulpark in het centrum van Ronse is sterk vervuild met PFAS. Zo werd een plekje waar veel Ronsenaren ontspannen er een met risico om te betreden. De gemeente verklaarde zelf initiatief te zullen nemen om de sanering in gang te zetten. Bijna een jaar later vragen wij ons af waar we staan? Waar wacht de gemeente nog op?

Ook de Molenbeek moet gesaneerd worden. De Vlaamse overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen stapten daarover naar de Raad van State. De auditeur besliste nu dat de Provincie de nodige studies moet doen om de sanering in gang te zetten. Ook hier mag er spoed komen.

Men gaat ons toch niet vertellen dat mensen jarenlang geen groenten of eieren van eigen kweek mogen eten? Hun kinderen moeten aanraden om niet met stof te spelen? Heel wat buurtbewoners en Climaxi zijn het getalm beu. Wij eisen nu acties!
Daarom brengen we onze eieren en groenten naar de gemeenteraad.

Lech Schelfout (Groen) vroeg een brief te schrijven naar minister Crevits met de vraag om de bloedonderzoeken in de Stad versnelt te organiseren. Schepen Patrice Dutranoit (CD&V) liet weten dat dit zal gebeuren: "eerst komt er een onderzoek bij 400 mensen in Vlaanderen om kennis op te doen rond parameters. In 2025 start men dan met onderzoeken o.m. in Ronse." Uiteindelijk werd het voorstel om een brief te schrijven weg gestemd door de CD&V-N-VA meerderheid. Groen en Vooruit stemden voor. Open-VLD onthield zich. Climaxi vraagt dat de Stad toch aandringt op snel bloedonderzoek en begint met de sanering. De PFAS-problematiek is te ernstig om ze verder uit te stellen of te laten verzanden in procedure-kwesties.