Antwerpse organisaties trekken aan alarmbel voor plastickeutelvervuiling in de Schelde
In 2019 voerde Antwerpen Schaliegasvrij actie rond plastickeutelvervuiling in het estuarium van de Schelde. Uit burgeronderzoek blijkt dat de keutelvervuiling veel meer voorkomt dicht bij de petrochemische cluster in de haven. Plastickeutels of pellets zijn kleine plastic granulaatkorrels ter grootte van een rijstkorrel. Ze worden door de industrie samengesmolten tot bouwstenen voor kunststof en plastic. In 2017 kondigde de Port of Antwerp met veel grote woorden Operation Clean Sweep aan. Een vrijwillig samenwerkingsverband tussen producenten van keutels en transportfirma’s. Het geheel wordt gecontroleerd door Plastics Europe en EuPC, de belangenbehartigers van de Europese plasticindustrie en de transportsector. Er werd één stofzuiger aangeschaft om de keutels op te zuigen.
Ook onze eigen Vlaamse Handhavingsdienst slaat de bal mis. Sinds januari 2021 schreef de Omgevingsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap extra acties in haar omgevingshandhavingsplan om het verlies van plastic keutels tegen te gaan. Ze voerden 30 controles uit in dat jaar. In 2021 werden 13 aanmaningen uitgeschreven en kregen 6 daarvan een gevolg in een PV. De hoogste boete schommelde rond de 3000 euro. Dit zijn allemaal doekjes voor het bloeden.
Vijf jaar laten slaan Antwerpse milieu- en klimaatorganisaties opnieuw alarm. De ambities die in 2019 zo luid klonken, blijven dode letter. In het duurzaamheidsrapport van Port of Antwerp van 2023 zijn concrete daden zoek en worden al helemaal geen doelen gesteld voor volgende jaren. De keutelvervuiling in de Schelde is nog steeds onverantwoord. Naast de vervuiling van het Scheldewater zijn ook vissen en vogels slachtoffer. Ze zien de plastickorrels als voedsel en vergiftigen zichzelf.
We eisen een afgesloten systeem voor het vervoer voor keutels en een doortastend klimaatbeleid dat stopt met investeren in fossiele plasticindustrie. Zo gaf minister Demir deze zomer nog een nieuwe vergunning aan Ineos Project One. Een ethaankraker op fossiel schaliegas dat de grondstoffen maakt voor deze keutels. Wetenschappers tonen aan dat goedkoop nieuw plastic de investeringen in recyclage terugdringen. Antwerpse milieu- en klimaatorganisaties roepen op om te verzamelen op 21 september om 12u aan het Droogdokkenpark. We nodigen iedereen uit om met schopjes en emmers keutels uit de Scheldebocht te komen rapen. We verzamelen de keutels en brengen deze naar Port of Antwerp.