Stabroek: grondwater en landbouwgrond rond site Indaver is stevig vervuild met PFAS
In juni verscheen het gefaseerd beschrijvend bodemonderzoek fase 2 over het pluimonderzoek rond Indaver (154018-R04(00)). Climaxi kon pas recent aan de studie en stelt vast dat de vervuiling rond Indaver zwart op wit bewezen staat. Het grondwater onder de Hooge Maey en de afvalverbrandingsoven zijn sterk vervuild met PFAS. Onder de Hooge Maey spreken we over gemiddelde concentraties van 5 100 000 ng/l waar 100 ng/l de norm is die Vlaanderen oplegt. Het rapport raadt af om het grondwater nog te gebruiken voor bedrijfsprocessen. Bij de bodem bij de verbrandingsovens spreken we over 3 400 000 ng/kg ds. Het rapport geeft de hoogste prioriteit om een saneringsplan op te stellen voor de omliggende landbouwgrond in Ettenhove polder. Het gevaar dat deze concentraties verspreiden is groot.
De Ettenhoven polder en Natura 2000 gebied De Kuifeend zijn vervuild door atmosferische depostie van PFAS. Het rapport stelt dat Indaver niet de enigste bron is van de vervuiling. In dit gebied is zowel bodem, grondwater, waterbodem als oppervlaktewater te vervuild. Er moet voor deze terreinen met spoed een bodemsaneringsproject opgesteld worden, aldus het rapport.
Climaxi stapte voor de zomer met een aantal buurtbewoners naar de Raad voor vergunningsbetwisting om strenge normen voor zowel Hooge Maey als Indaver te vragen. Daarnaast moeten er dringend normen komen voor emissies via de lucht. De overheid weet dat her PFAS via de schouw naar buiten komt, maar verschuilt zich achter Europa om normen op te leggen.
Climaxi eist samen met de buurt een streng vergunningsbeleid voor elke vervuiler in de buurt van Stabroek, een duidelijke communicatie naar getroffen landbouwers én compensatie voor de verliezen die gaan geleden worden door de sanering.
Climaxi organiseert op 10 september een info-avond in Stabroek. Prof Chiel Jonker van Universiteit van Utrecht en milieu-advocate Isabelle Larmuseau komen meer uitleg geven over het rapport en de juridische acties.