Vlaamse Regering wil milieuprocedures afbreken.
De Vlaamse Regering heeft een akkoord. Net als andere klimaatbewegingen vinden wij het onvoldoende: er zijn geen extra-investeringen voor klimaat en men wil met Europa gaan onderhandelen over uitzonderingen of versoepeling van Europese regels. Vlaanderen blijft bij kernenergie. Er komen wel forse investeringen voor het openbaar vervoer en de subsidie voor elektrische auto’s wordt gelukkig afgeschaft. Een paragraaf wekt echter veel achterdocht: de Vlaamse Regering wil beroepsprocedures tegen vergunningen verkorten en de adviezen uniform maken. Dat vraagt wat uitleg.
De paragraaf in het regeerakkoord is de volgende: “Rechtszekere overheidsbeslissingen zijn een horizontale doelstelling over alle bevoegdheden. Samen met experts en het middenveld houden we het vergunningenbeleid tegen het licht om ook daar drempels weg te nemen. Door de introductie van het principe van agents of change stellen we paal en perk aan de lawine van bezwaarmogelijkheden tegen bestaande activiteiten. De overheid moet spreken met 1 stem naar de Vlaming en ondernemingen, we leveren geen tegenstrijdige adviezen meer af.”
Verder wil men de behandelingstijd voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen inkorten. Daar hebben we niks tegen, tenminste als men ook investeert in het aantal rechters en niet inboet op de kwaliteit van de vonnissen.
Er is namelijk geen lawine aan bezwaarmogelijkheden. Filip De Bodt: “Je kan in bezwaar gaan en in beroep. Daarna is het aan de rechtbanken, als je verder wil gaan. Maar die procedures zijn duur en tijdrovend. In elk juridisch systeem zijj er twee trappen: als een lokaal bestuur omwille van de gewenste economische ontwikkeling of het ‘ons kent ons’ principe fouten maakt tegen de wetgeving, dan moet de burger daar niet voor opdraaien. De werkelijke oorzaak van falen ligt dikwijls ergens ander: de kwaliteit van veel beslissingen en MER-rapporten is gewoon ondermaats.”
Verder is het bijzonder vreemd dat de Vlaamse Regering naar een advies wil vanuit Vlaanderen zonder tegenstrijdigheden. Katrin Van den Troost: “Elke dienst heeft nu zijn specialisatie: de Vlaamse Milieu Maatschappij geeft advies over alles wat met lozingen en het water te maken heeft, de Dienst Omgeving rond de juridische haalbaarheid binnen de planologische regels. Die diensten worden al jaren afgebouwd en dreigen hun specialiteit te verliezen. Een eenvorming advies is oppervlakkig werk.
De combinatie van weinig klimaatinvesteringen en een minder democratische wetgeving is zowel voor lokale dossiers als voor het internationale klimaat nefast. Dossiers als het stikstofdecreet en de Europese Kaderrichtlijn Water hebben Vlaanderen steeds met de neus op de feiten gedrukt. Blijkbaar vindt men dat niet prettig.
Climaxi is ook niet zo blij met het sociale luik: er zijn wel investeringen in de kinderopvang en het onderwijs, maar mensen enkel een sociale woning toekennen als ze werken en op die manier zieken buiten spel zetten is tegen alle principes van de strijd tegen energiearmoede.