Ronse: bedrijven blijven PFAS uitstoten.
De metingen naar PFAS in lucht te Ronse vallen beter uit den eerst gedacht. In juli noteerden men piekwaarden tot 400 ng/m3. De metingen werden verdergezet en men bekomt nu een normaler resultaat. Geen reden tot juichen, zegt Climaxi, we staan nog altijd boven de Antwerpse Haven als vervuild gebied. De internationale expert Jacob De Boer vraagt de verstrenging van de vergunning van alle textielbedrijven in Ronse.
VMM pakt uit met nieuwe cijfers na verdere metingen in Ronse. Die zijn minder alarmerend dan de vorige. Gelukkig maar. Toch zijn ze ook niet zo rooskleurig: Ronse is ongeveer even besmet qua luchtvervuiling met PFAS. Dat is allicht niet direct iets om fier op te zijn.
Climaxi is dan ook blij dat VMM de metingen gaat verderzetten en dat de Stad Ronse mee gaat opvolgen. Volgens Jacob De Boer tonen de cijfers aan dat er nog altijd PFAS geloosd wordt: “Die cijfers vallen gelukkig mee, al blijft die plotse piek in het begin dan wel een raadsel. Tegelijkertijd is Ronse even vervuild als het Antwerpse Havengebied. Uit de analyse van de stoffen kunnen we ook opmaken dat er nog altijd geloosd wordt en dat vind ik toch wel vreemd.”
Ook VMM legt de link met de textielindustrie: “Het PFAS-depositieprofiel in Ronse verschilt sterk van ander typegebieden. Zo bestaat meer dan 95% van de PFAS-depositie in Ronse uit PFCAs (perfluorcarbonzuren). Daarbij zijn PFBA, PFPeA, PFHxA en PFHpA het meest voorkomend. Deze verbindingen kunnen direct gelinkt worden aan de textielnijverheid. Ook andere bronnen kunnen hiertoe bijdragen.”
Climaxi herinnert er aan dat deze stoffen nauwelijks afbreekbaar zijn in het milieu en dat elke nanogram er dus 1 teveel is. Wij vragen de Stad en de Vlaamse Regering om de procedure ‘Bijstellingen voor Vergunningsvoorwaarden’ te gebruiken en op deze manier alle PFAS-verbindingen uit de productieprocessen te halen.
Filip De Bodt