Internationale Solidariteit met de Wadas gemeenschap

Internationale Solidariteit met de Wadas gemeenschap

 

Op 8 Februari 2022 vielen 250 politieagenten en militair personeel het dorpje Wadas binnen, gelegen te Centraal Java in Indonesië. 63 mensen, waarvan 13 kinderen werden geweldadig gearresteerd. De Wadas gemeenschap verzet zich al sinds 2018 tegen de plannen om van hun land een mijn te maken, die grondstoffen zou leveren om een nabijgelegen dam te bouwen. De Wadas zouden een stuk van 114hectare, ongeveer 8km van het dorp verwijderd zien verdwijnen in een gigantisch mijncomplex. Dat terwijl de grond rond het dorp vooral dient voor lokale voedselproductie, watercaptatie en de vegetatie het dorp beschermt tegen aardverschuivingen. Climaxi ondersteunt de internationale oproep tot solidariteit met de Wadas gemeenschap die compleet in de steek gelaten worden door hun overheden.

Deze aanval op de gemeenschap is lang niet nieuw en deel van een reeks aan repressieve maatregelen bedoeld om het verzet tegen de geplande mijn stop te zetten, dat al van maart 2018 duurt. Sindsdien zijn er bijna dagelijkse bezoeken van de politie die burgers intimideren om niet in verzet te gaan tegen de plannen. Sommige burgers krijgen berichten binnen via Whatsapp van de politie, “in het bericht stond dat iedereen die zich bemoeide met beveiligingsbeambten of grondverwerving beambten bij het uitvoeren van hun taken, zou worden gearresteerd.”, aldus de Wadas gemeenschap.

Het verhaal van de Wadas gemeenschap is niet uniek in Indonesië of in de gehele wereld. Alleen al in de maand februari konden we het nieuws vernemen over illegale tin mijnen die landverschuivingen en ecologische schade  veroorzaken, maar ook palmolie bedrijven die ondanks talloze bezwaarschriften toch verder gaat met het kappen van woud.
De Wadas gemeenschap is wel een van de enigste gemeenschappen die actief verzet voert en ondanks harde repressie nog lang niet van plan is om op te geven. Samen met Friends of the Earth ondersteunt Climaxi hun eisen aan de overheid:
 

 

  1. Dat de overheidsadministrateurs handelen naar het besluit van het Grondwettelijk Hof en het proces van verwerving van het steengroevegebied voor de Bener-dam te annuleren;
     
  2. Dat de gouverneur van Midden-Java de locatievergunning (IPL) trekt en het landmeten voor het mijnbouwgebied in het dorp Wadas stopzet.
     
  3. Dat de Indonesische nationale politie een einde maakt aan het buitensporig gebruik van geweld bij de aanpak van de demonstranten;
     
  4. En dat het hoofd van de Indonesische nationale politie ervoor zorgt dat elk beleid dat door de instelling van de nationale politie wordt uitgestippeld en het optreden van de politieambtenaren in het veld niet in strijd zijn met de bestaande wetten en voorschriften, en dat het gebruik van vuurwapens door de ambtenaren grondig wordt geëvalueerd.


Friends of the Earth Indonesië werkt actief mee aan de campagne.
Je kan hen steunen via: https://walhi-jogja.or.id/
(een pagina vertaler wordt aangeraden.)