VIO-ME is niet te koop!
‘Politieagenten en rechters horen het goed, Vio.me blijft in handen van de arbeiders!’
Dat scandeerden de arbeiders en sympathisanten toen ze in 2013 de rechtzaak wonnen en de terreinen van een failliete fabriek van bouwmaterialen in handen kwam van de arbeiders.
We spreken over terreinen van een oude fabriek van bouwmaterialen vlakbij Thessaloniki in Griekenland. Deze fabriek werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011 tijdens de economische crisis. De werknemers zagen sindsdien geen loon meer en beslisten om zich om te vormen tot een coöperatie VIO.ME van natuurlijke schoonmaak middelen. Ze beheren de fabriek nu zelf.
VIO.ME is erin geslaagd om internationaal naam te maken en bekend te worden met hun verhaal en sociale strijd. 55% van hun productie wordt verkocht in het buitenland zoals in onze Eco & Fair winkel en webshop.
Officieel bleven de terreinen van de oude fabriekseigenaren maar de arbeiders mochten de gebouwen gebruiken. Ondertussen blijkt dat de oude fabriek van bouwmaterialen schulden heeft bij RSZ van Griekenland waardoor de terreinen nu in de uitverkoop staan. Na acht jaar sociale strijd waarbij de arbeiders in staat waren om hun gezinnen te onderhouden, het terrein open te stellen voor de buurt voor o.a. theater, een dokter die zijn praktijk daar had, dreigt dit project te moeten stoppen. Dit willen we met Eco & Fair en Climaxi niet laten gebeuren.
Op 13, 20, 27 juni en 19 en 24 oktober 2019 worden de gronden geveild. Een zeer lage startprijs verhoogt het risico dat de terreinen worden verkocht om leeg te staan en later uit te besteden.
Het is belangrijk om organisaties zoals VIO.ME te steunen tijdens hun strijd. Zij zijn een voorbeeld voor andere sociale strijders in Griekenland en ver daar buiten. Ze zijn een voorbeeld voor al wie er aan denkt om zijn of haar hoofd te laten hangen. De arbeiders hebben 15 keer de veiling én hun uitzetting uit de fabriek kunnen voorkomen zonder te vechten. De arbeiders stonden altijd naast degenen die onrechtmatig lijden. Ze gingen mee betogen, bezetten en het verzet mee ondersteunen tegen de besparingen. Het is mogelijk om een sociaal verantwoord antwoord te geven op de crisis.