Stabroek: PFAS-actie gemeenteraad - Wat doet gemeente aan PFAS-vervuiling van Indaver?

Add to Calender 2024-09-23 18:00:00 2024-09-23 18:00:00 Stabroek: PFAS-actie gemeenteraad - Wat doet gemeente aan PFAS-vervuiling van Indaver? | Climaxi Sinds 1 januari 2022 loost Indaver zonder vergunning PFAS in de Schelde. Daar komt nu verandering in: op 22 maart 2024 legde minister Demir PFAS-lozingsnormen op voor de afvalverbrandingsoven van Indaver. Demir gaf op 3 april een aparte vergunning voor de waterzuiveringsinstallatie en de Provincie gaf op 23 april een lozingsvergunning voor PFAS aan de stortplaats De Hooge Maey, ook in handen van Indaver. https://www.climaxi.be/index.php/agenda/stabroek-pfas-actie-gemeenteraad-wat-doet-gemeente-aan-pfas-vervuiling-van-indaver Administratief Centrum, Dorpsstraat 45, 2940 Stabroek Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Sinds 1 januari 2022 loost Indaver zonder vergunning PFAS in de Schelde. Daar komt nu verandering in: op 22 maart 2024 legde minister Demir PFAS-lozingsnormen op voor de afvalverbrandingsoven van Indaver. Demir gaf op 3 april een aparte vergunning voor de waterzuiveringsinstallatie en de Provincie gaf op 23 april een lozingsvergunning voor PFAS aan de stortplaats De Hooge Maey, ook in handen van Indaver.

De drie afvalverbrandingsovens op de site vlakbij Stabroek verwerken tot 16 000 ton PFAS-houdend afval per jaar. Dit afval is afkomstig van onder andere 3M in Zwijndrecht maar ook van Chemours in Nederland en andere PFAS-producerende bedrijven in Europa. De as van de ovens wordt gestort in stortplaats Hooge Maey vlak aan de site van Indaver.

Buurtbewoners stapten daarop eind mei met drie rechtzaken naar de Raad voor vergunningsbetwisting. De opsplitsing van vergunningen tussen afvalverbrandingsoven, waterzuivering en stortplaats Hooge Maey maakt het uiterst onduidelijk hoeveel giftige stoffen er nu juist geloosd worden. Zo kreeg de stortplaats opvallend hogere normen voor PFBA dan de afvalverbrandingsoven.

Pas op 1 mei bracht de burgemeester van Stabroek het nieuws over een koe die zwaar besmet bleek door PFAS naar buiten, hoewel meerdere veestapels op het grondgebied al voor de winter gemonitord werden en de milieu- en landbouwschepen eerder op de hoogte waren.

In juni kwamen de resultaten van het gefaseerd Bodemonderzoek Pluimvervuiling rond Indaver naar buiten. Climaxi nodigde chemiecus Chiel Jonker van Universiteit Utrecht en Isabelle Larmuseau, milieu-advocate uit voor meer tekst en uitleg. Het blijkt dat de grond rond Indaver gesaneerd moet worden met hoogste prioriteit. Het grondwater en bodem onder Indaver zijn sterk vervuild en het risico op vervuiling is groot. Het rapport geeft mee dat het niet uitsluit dat Indaver de enige vervuiler is. 

Deze actie is één van de vele acties de we voeren aan gemeenteraden in heel Vlaanderen. Zo gaan we ook naar de gemeenteraad in Ronse, Boom, Zwijndrecht, Roeselare, Kortemark, Waregem en Kruisem. Vind je dat vervuiling opnieuw op de agenda moet komen? Kom af en neem je vervuilde PFAS-eieren mee.