D’hoppe (Vloesberg): zavelput wordt grootschalig toeristisch complex.

In 2005 viel het doek over een van de grootste milieuschandalen die de Vlaamse Ardennen ooit gekend hebben: de zavelputten van Marcel Fort in D’Hoppe gingen dicht en de uitbater werd verplicht om zijn stort te saneren. Temidden van een beschermde bossengordel werd jaren zavel ontgind en afval gestort. Na drie jaar harde strijd, rechtszaken, betogingen en een paar gewelddadige incidenten (de uitbater en zijn zoon gingen o.m. een VRT-ploeg te lijf met een hamer) haalde een coalitie van actievoerders en milieubewegingen zijn slag thuis. Vandaag duiken nieuwe plannen op om op de terreinen een groot toeristisch complex in te planten.

Jaren bleef het stil. Jaren bleef de onrust: het stortterrein werd immers ondanks talrijke processen niet gesaneerd. Er wordt wat gas afgevangen en stof weg geblazen, maar de tonnen giftig afval die volgens omwonenden onder grond zitten blijven waar ze zijn.

Wolvenpark.

Tot vorig jaar een nieuw plan uitlekte. Tony Fort wil de zavelgroeven ombouwen tot een soort van klein Pairi Daiza, met als eerste project het organiseren van wolventoerisme: in een zestal chalets zullen mensen kunnen komen overnachten met een aantal wolven opgesloten in kooien aan hun voeten. De inwoners van D’Hoppe keken even raar op, maar zagen er weinig graten in. Een paar wolfjes en een paar toeristen, tja, je moet al dierenrechtenverdediger zijn voor je je afvraagt of dat wel zinvol is.

Ondertussen ligt de aanvraag voor openbaar onderzoek ter inzage in het gemeentehuis van Flobecq. Die laat wel wat anders zien: Climaxi kon de hand leggen op een kaart waar duidelijk op staat dat dit project de eerste fase is van een groter plan waarbij temidden van de beschermde Natura 2000 zone in de streek en dierenpark ingeplant wordt met 22 chalets, waterpartijen, vogelweides, spelzones, een kiosk en parkeergelegenheid voor 410 wagens. In plaats van een duurzaam kleinschalig toeristisch initiatief wordt hier een megacomplex ingeplant. Het Brakelbos, Pottelbergbos en D’hoppebos zijn erkend als Europese Natura 2000 zone. De aanwezigheid van boshyacinten, salamanders en beschermde soorten als rivierdonderpad en beekprik waren destijds voldoende om Europa in gang te zetten tegen de verdere uitbating van het stort en de zavelputten. Op het plan wordt een mogelijke uitbreiding voorzien van 26 hectare die de toegankelijkheid van de bossen ongedaan maakt. Ook in het verleden dreigden de uitbaters met het afsluiten van dat deel van de bossengordel dat ze zelf in eigendom hebben.

Voor Climaxi is het duidelijk dat D’Hoppe behoefte heeft aan een lokale toeristische ontwikkeling voor wandelaars, sporters en fietsers. Die mag evenwel de lokale draagkracht niet overstijgen. Een plan als dit maakt D’Hoppe kapot in plaats van het te ontwikkelen.

Bezwaren indienen kon tot 2 april l.l. Er liepen er meer dan tweeduizend binnen bij het gemeentebestuur van Vloesberg.

Enquête kan nog steeds ingevuld worden. Je vindt ze op deze link.

Filip De Bodt

Planwolvenpark