Zuid-Oost Vlaanderen

uilekot

In Zuid-Oost-Vlaanderen kan Climaxi rekenen op een goed georganiseerde kern van een tiental vaste mensen en een twintigtal sympathisanten. De eerste groep komt om de zes weken samen in vzw ’t Uilekot, een vzw die nauw was betrokken bij de oprichting van Climaxi. De leden van de groep komen uit Herzele, Zottegem, Oosterzele en Geraardsbergen.

De groep stort zich actief op reëel bestaande problemen die aangebracht worden door de bevolking van de regio. Zo voert Climaxi, en voorheen ’t Uilekot al dertig jaar actie tegen de aanleg van een nieuwe weg, de N42. Die moet het zuiden van Nederland met het noorden van Frankrijk verbinden. De weg bestaat al maar wordt omgevormd tot een soort van ‘snel-weg’. Daarom wil men het aantal rijstroken verdubbelen tot vier in Oosterzele, en komt er een nieuw stuk weg van anderhalve kilometer in Herzele. Die anderhalve kilometer ligt bijzonder ongelukkig: het landschap wordt geschonden, actieve landbouwbedrijven verliezen hun grond en buurtbewoners krijgen de weg op nog geen tien meter van hun slaapkamer. Onze lokale groep steunt de buurtbewoners in hun verzet. 

In Geraardsbergen is Climaxi actief rond de inplanting van een soort van lokale ‘Uplace’. Aan de rand van de stad wil men een shoppingcenter neerpoten op de terreinen van de vroegere luciferfabriek Unal. Climaxi vindt dat deze plaats, die vlak naast de Dender ligt, moet gebruikt worden als overstromingszone. Geraardsbergen haalt regelmatig het nieuws door overstromingen van het centrum van de stad. Climaxi wil hier mee voor een oplossing zorgen.

Climaxi Z.O.-Vlaanderen is graag ook cultureel-culinair actief en organiseert regelmatig kruidencursussen of andere evenementen rond eten. We doen graag debatten en werken elk jaar mee aan Lezen in de Lente, een literair evenement.

In Herzele is er ook een secretariaat van Climaxi. Daar kan je terecht als je wil meewerken aan de documentaires van Climaxi, voor juridisch actieadvies, de import van Griekse producten en de organisatie van de Eco & Fair winkel. Eco & Fair is een samenwerkingsverband tussen Wereldwinkel Herzele, vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi. Lokale vrijwilligers zetten hun schouders onder de winkel en zorgen op die manier voor de verkoop van solidariteitsproducten van Europese coöperatieven, die ook een maatschappelijke werking hebben. Tegelijkertijd zorgt deze verkoop voor een extraatje in de nationale Climaxi-kassa.

Contact

Filip De Bodt

0496/71 84 72

filip@climaxi.be

There are currently no upcoming events.