Reactie op het Europees klimaatplan
Gent, 10 maart - Climaxi, de nieuw erkende beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, reageert op de aankondiging van Paul Magnette, Minister van Klimaat en Energie.
Minster Magnette stelt dat het klimaatplan van de Europese Commissie in essentie goed is. Hij voegt toe dat er moet gekeken worden naar de effecten ervan op de nationale economie en dat maatregelen de zwakste groepen in de samenleving niet mogen treffen. Daarom vraagt hij dat Europa kwaliteitsvolle jobs schept en waakt over een rechtvaardige maatschappelijke overgang voor werknemers en consumenten, binnen deze "groene revolutie".
Climaxi stelt dat de manier waarop Europa de klimaatverandering de komende 40 jaar wil bestrijden, niet voldoende is om een opwarming van 2 graden Celsius te vermijden.
Het Europees klimaatplan (2050 Low Carbon Roadmap) moet ons de weg tonen naar een koolstofarme én competitieve Europese economie tegen 2050. Er wordt een analyse gemaakt van de inspanningen die de verschillende sectoren zullen moeten leveren. Het plan stelt dat de EU tegen 2020 de doelstelling van 25% emissiereducties moet halen.
Analyse door Friends of the Earth van bestaand wetenschappelijk onderzoek* maakt echter duidelijk dat deze reducties onvoldoende zijn om de zware gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme
weersomstandigheden en een verlies aan biodiversiteit, tegen te gaan. Ook blijken die gevolgen in eerste instantie wereldwijd de armste gemeenschappen het hardst te raken.
Bovendien bevat het plan weinig concrete initiatieven om nú aan de slag te gaan, en worden echte resultaten pas in 2030 verwacht. Als we de CO2 uitstoot snel en sterk naar beneden willen halen, komt het er vooral op aan om minder energie te verbruiken.
Het energiebesparingsplan stelt dat de EU niet op de goede weg is om de doelstelling van 20% vermindering van energieverbruik tegen 2020 te halen. We geraken tegen 2020 nog niet aan de helft van de vooropgezette energiebesparende maatregelen.
Nochtans zou het halen van de doelstelling, volgens studies van de Europese Commissie, een reductie van 740 miljoen ton CO2 emissies betekenen (vermindering van 20% in vergelijking met niveau van 2005), jaarlijkse energiefacturen met 1000 euro per huishouden verminderen en meer dan 2 miljoen groene jobs creëren.
Famke Vekeman, actief binnen Climaxi: Als de Europese Unie en de Belgische regering de klimaatcrisis echt willen bestrijden, moeten we gaan naar sterke energiesbesparende maatregelen op Europees niveau. Enkel zo kunnen we de uitstoot van broeikasgassen naar beneden halen. Als we nu ons energieverbuik niet op een slimme manier aanpakken, kan dit bovendien binnen enkele jaren weer een reden zijn om de kerncentrales langer open te houden en zo komen we nooit tot verandering. Deze maatregelen garanderen ook dat mensen in België, en in Europa, warmere huizen en lagere energiefacturen hebben. Het schept voordelen voor ons milieu én voor mensen die moeten rond komen met een laag inkomen of een uitkering. Het plan van de Europese Commissie is tegenstrijdig. Eerst toegeven dat we niet op de goede weg zijn om de doelstelling tegen 2020 te halen en dan in dezelfde zin alle concrete maatregelen op de lange baan schuiven. Dat is niet erg consequent