Oostende: Koelproblemen op Visveiling.
Volgens een aantal handelaars en kopers kampt de vismijn in Oostende al weken met temperatuurproblemen. Er worden temperaturen genoteerd van 16° en dat komt de kwaliteit van de aangeboden vis niet ten goede. De feiten zouden regelmatig gerapporteerd worden in de dagelijkse verslagen van de FAVV-mensen ter plaatse. Voorlopig brengt dat evenwel geen aarde aan de dijk.
Vorige vrijdag werd in de veilingruimte (waar de vis opgeborgen staat)nog een temperatuur gemeten van 16,9 °. Volgens getuigen gebeurde dat deze zomer regelmatig. vzw Climaxi kreeg foto’s toegestuurd die dit verhaal onderbouwen en vraagt dan ook naar een ernstig onderzoek ter plaatse en wil dat de resultaten en verslagen van het FAVV bekend gemaakt worden.
Climaxi wijst er ook op dat voor de handel van verse vis een temperatuur voorgeschreven wordt van 4°. De koude keten mag niet onderbroken worden. In de erfpachtovereenkomst tussen de stad Oostende en de NV Visveiling staat ook dat de veiling de site moet onderhouden ‘als een goede huisvader’. Voor Climaxi is dit zeker geen voorbeeld van handelen ‘als een goede huisvader’. Volgende woensdag en donderdag zijn opnieuw veildagen gepland in Oostende. Climaxi vraagt dat er voldoende ijs voorzien wordt om de eerste veildagen te kunnen laten doorgaan en eist dat het probleem ten gronde wordt aangepakt.
Climaxi is een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid die aan de basis werkt met doelgroepen die het eerste slachtoffer worden van klimaatveranderingen. Climaxi bouwde met documentaires een traditie op in het volgen van het nieuws in de visserijsector.
Filip De Bodt: “Wij brengen dit verhaal naar buiten omdat wij het belangrijk vinden dat de visserij-activiteit in Oostende blijft bestaan. Vorige week nog liet de NV Visveiling voor een provinciale commissie zijn licht schijnen over de plannen voor de bouw van een nieuwe visveiling in Oostende. Men wil een horecawijk en toeristische activiteiten voorzien. Als de NV Visveiling in afwachting in Oostende zijn kwaliteit verwaarloost, dan krijgt de reputatie van Oostende een flinke knauw. Dat willen wij niet omdat wij vanuit ons sociaal basispunt denken dat er nog toekomst moet zijn voor duurzame visserij in Oostende.”
Het is bovendien niet de eerste keer dat er klachten komen rond de werking van de NV in Oostende. Men krijgt dan ook de indruk dat men het bestaande complex in Oostende doelbewust laat verkommeren om op die manier de sloop en de nieuwbouw te kunnen verantwoorden naar de publieke opinie. Een communicatiestrategie opbouwen doet men evenwel niet ten koste van de volksgezondheidsregels. Filip De Bodt