VLAM: waarom er geen 'Vis van het Jaar' mocht zijn.
Vorige week liet de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) weten dat er geen Vis van het Jaar komt door gebrek aan aanvoer. Men liet het bijna uitschijnen als een keuze voor duurzaamheid omdat er geen aanvoer was. Dit klopt hoegenaamd niet. De keuze was op Zeekat en Pijlinktvis gevallen en daar is er aanvoer zat van. Dit was een duurzame klimaatkeuze geweest. Binnen de VLAM werd de keuze afgeblazen onder druk. Wat garnalen betreft is het voor Climaxi logisch dat de voorraad op is. Gebruiker en aanvoerder volgen best de seizoenen.
Climaxi is vanuit zijn sociale klimaatbekommernis sinds 2011 ook bezig met visserij. Vissers komen door veranderd klimaat in de problemen. De sector steunt hen niet altijd, zo blijkt nu.
Doorheen het jaar werd bij consensus binnen de Sectorcommissie Visserij en Aquacultuur gekozen voor de inktvissoorten Zeekat en Pijlinktvis. Verschillende actoren binnen de sector bevestigden ons dit en zijn verbitterd door de eindbeslissing. Die vissoorten zijn in overvloed in de Noordzee te vinden. Ze verdringen zelfs de klassieke soorten als Tong, Pladijs en Rog van de aanvoerlijst op de veilingen. De beslissing van VLAM heeft dan ook niets te maken met aanvoerproblemen of duurzaamheid. Vanuit klimaatoogpunt zijn het ideale vissoorten. Volgens onze informatie zou de beslissing eerder te maken hebben met druk van de grootwarenhuizen: “Voor hen is op deze soorten minder winst te maken. Allicht hadden ze ook geen zin om er tijdens de eindejaarsperiode nog extra acties bij te nemen. Dit toont schrijnend aan hoe weinig vissers en handelaars te zeggen hebben binnen de sector. Het zijn de supermarkten en de monopolistische Vlaamse Visveiling die de lakens uitdelen.” Dit is een bijzonder gevaarlijke situatie, die aantoont wie de feitelijke macht heeft binnen de Sectorcommissies van VLAM.
Garnalen
Vandaag bereikt ons ook het nieuws dat de garnalen schaars worden. Dit is voor Climaxi logisch: het grootste deel van de lokale vissers in Vlaanderen is al gestopt met de aanvoer, omdat er te weinig garnalen zijn op dit moment en het seizoen voorbij is. Het bestand is, zoals ILVO ook zegt, onderhevig aan hittegolven op zee en de aanwezigheid van massa’s Wijting (die is even tuk op garnalen als wij) voor de kust. Het geeft dan ook geen zin om te proberen garnalen te kopen tijdens de feestperiode: “Wat je nu nog krijgt, zijn garnalen van Nederlandse multinationals, die peperduur zijn, vol gepropt met bewaarmiddelen en allicht gepeld in Marokko. De garnaal wordt een seizoensprodukt.”
Als wij onze vissers willen ondersteunen zullen we moeten meegaan in hun flexibiliteit. Om rendabel te blijven moeten de kustvissers zich aanpassen en verschillende technieken combineren: vissen op garnalen, Sint-Jacobsschelpen, platvis enz… Wie hen wil ondersteunen zal moeten meegaan in die redenering en kiezen voor de producten van het seizoen. Hapjes met inktvis, voorgerechten met Sint-Jakobsschelpen en hoofdschotels met Wijting zijn voor viseters tijdens het eindejaar een klimaatbewuste keuze.
PS: Deze tekst geeft een inkijk op Het Visserij Blad 2024. Een jaarlijkse uitgave van vzw Climaxi rond visserij met nieuws uit de sector, geschiedenis, folklore en cultuur. In de komende editie o.m.: Waarom ligt onderzoekschip Belgica aan kant en wat zijn de gevolgen? Wat verder met de Europese regels? Een Gentleman’s Agreement rond de destructieve vismethode Flyshoot. Interviews met de nieuwe Burgemeesters Kris Vandecasteele (Nieuwpoort) en John Crombez (Oostende) Munitie voor de Belgische kust enz… HVB komt uit op 10 december en bevat 40 pagina’s nieuws rond visserij en de zee. Wie een exemplaar wil toegestuurd krijgen, stort 10 € op reknr van vzw Climaxi BE40 0016 3236 1163