Stabroek: Climaxi en omwonenden boeken dubbele overwinning tegen Indaver
De voorbije maanden startten Climaxi en omwonenden niet minder dan vier procedures op tegen Indaver. Inzet is de inperking van de veel te ruime lozingsnormen voor Indaver, zowel voor haar afvalverbrandingsinstallatie als voor haar stortplaats Hooge Maey.
Twee van de vier procedures zijn nu al een succes te noemen. Op 12 november weigerde de omgevingsminister een door Indaver gevraagde versoepeling van haar PFAS-lozingsnormen. Vandaag vraagt de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie om ook de PFAS-lozingsnormen voor Hooge Maey drastisch te beperken tot een duurtijd van amper twee maanden en tot slechts vier PFAS-verbindingen.
Er woedt al langer onduidelijkheid over de PFAS-lozingen van Indaver. Apache geeft in haar artikel van 25 november aan dat: ‘Van 2016 tot en met 2023 loosde Indaver meer dan twee ton van de tot dan toe “gekende” PFAS in de Schelde, blijkt uit de gegevens van VMM. Dat maakt de afvalverbrander in die periode tot de tweede grootste PFAS-vervuiler, na PFAS-producent 3M.’
Indaver vroeg deze zomer opmerkelijke versoepelingen: Eerst wilden ze de controle op het afvalwater zelf doen. Ze wilden van wekelijkse naar maandelijkse controles gaan op het moment dat het hun uitkwam. Daarnaast vroegen ze standaard 18 maanden de tijd voor een vergunning voor nieuwe korte keten PFAS in hun afvalwater.
Minister van omgeving Jo Brouns weigert op 12 november deze versoepelingen. Indaver moet per direct stoppen met het lozen van korte keten PFAS. Van in het begin pleiten we ervoor dat Indaver het PFAS-afval stockeert, een wetenschappelijke gefundeerde verbrandings- en zuiveringstechniek onderzoekt en dan verder verbrandt. Climaxi vindt het dan ook jammer dat de overheid (nog) niet durft ingrijpen in het verbrandingsproces.
Op 7 november kwam de gewestelijke omgevingscommissie samen om de vergunning van stortplaats Hooge Maey, in handen van Indaver te bespreken. Het advies stelt dat de ruimere normen voor de Hooge Maey niet in lijn zijn met de kaderrichtlijn water. Het advies stelt dat de Hooge Maey niet de gevraagde verruiming krijgt. Ze mag tot 31 januari 2025 korte keten PFAS boven de rapportagegrens lozen. Vanaf 1 februari 2025 moeten alle korte keten PFAS aan de rapportagegrens zitten. Dit is een enorme uitdaging.
De strijd is dus nog niet gestreden maar Climaxi blikt hoopvol vooruit. De controlerende overheid maakt de druk groter op Indaver om deftig onderzoek te doen en investeringen te doen. Climaxi legt de lat hoog en verwacht dat de overheid meer doet. Climaxi verwacht dat de overheid ingrijpt en Indaver verplicht om het PFAS-afval en percolaat te stockeren. Zo is er tijd voor onderzoek en een wetenschappelijke manier om PFAS uit het milieu te halen.