Tentoonstelling en verkoopactie: Tomato Revolution
In de loop van november en december 2022 organiseert vzw Climaxi een mini-tentoonstelling over de industriële tomaat verspreid over veertien locaties. Waarom doen wij dit? De industriële tomatensector is één van de sectoren waarin mens en milieu uitgebuit worden. Wij willen via deze expositie bewustzijn creëren. Deze actie is een poging om tegengewicht te bieden voor de onrechtvaardige arbeidersomstandigheden die achter de tomaat schuilen. Dit doen we door eerlijke handel te promoten en een fairtrade alternatief te bieden.
Onze informatie is gebaseerd op een boek van Jean-Baptiste Malet: Het rode goud. Dit boek werd een bestseller in Frankrijk en won de Prix Albert-Londres 2018. Wie het boek leest, begrijpt waarom: de meest verwerkte tomaat op de planeet ruikt niet naar tomaat maar naar geld. Meer informatie over het boek vind je via deze link terug. Het boek zelf is te verkrijgen in de winkels van Eco&Fair
In deze tentoonstelling worden een aantal thema’s overlopen omtrent de tomaat: de geschiedenis, culturele meerwaarde, reisweg, impact van de industrie en welke gevolgen deze heeft. Het verhaal achter deze (on)schuldige groente gaat van uitbuiting van arbeiders, agromaffia, fraude op mondiale schaal tot jaaromzetten van bijna 10 miljard dollar. Bij deze tentoonstelling hoort een verkoopactie met producten van andere coöperatieven. We plaatsen naast informatie over de oneerlijke praktijken, ook bestelformulieren van het fairtrade assortiment uit de coöperatieve winkel Eco & Fair in Herzele. Indien je onze actie wil steunen kan je een bestelling plaatsen.
Er wordt samengewerkt met drie partners om een alternatief te bieden:
Esperanto Cooperativa Sociale: Esperanto is een coöperatie uit de buurt van Napels en bewerkt gronden die door de staat in beslag genomen zijn na maffia-processen. Ze werken in een horizontale structuur en produceren tomaten en afgeleide producten.
Altromercato: Een Italiaanse fairtrade organisatie. De tomaten komen van twee coöperaties uit Sicilië en Puglia. Altromercato is initieel gestart met de campagne Tomatorevolutions om tegengewicht te bieden voor de uitbuiting van werkers, waaronder veel vluchtelingen, in de Italiaanse tomatensector.
Libera Terra: Liberta Terra groepeert negen Italiaanse coöperaties die in beslag genomen gronden van de maffia bewerken. Zij waren de eersten die in de jaren negentig een actie in mekaar staken om deze meestal verwaarloosde gronden aan coöperaties te geven om voedsel te kweken.
Wil je meer weten over de schrijnende praktijken (lage lonen, moderne slavernij, agromaffia...) die schuilen achter de import van tomaten? Wil je tips om duurzaam te consumeren? Kom dan zeker eens langs op één van de veertien locaties.
7-10/11: Hogeschool VIVES Kortrijk
9/11 tot 30/12: Eco & Fair Herzele
9/11 – 30/12: Avansa Mid- en Zuidwest
14/11 – 3/12: Oxfam Hasselt (nog niet duidelijk)
17/11 –30/11: Pintafish Leuven
14-22/11: Vrijzinnig Punt Hasselt
16-18/11: De Klisse Oostende
17/11 – 30/12: Eco & Fair Antwerpen
21-25/11: Hogeschool Howest Kortrijk
1-8/12: Buitengoed Oostende
1-30/12: ’t Hof Bysonder Mechelen
1-4/12: Geschenkenbeurs wereldwinkel JC Tranzit Kortrijk
11-12/12: Kerstmarkt Akker & Ambacht
12-18/12: Akker en ambacht Gent