Steenkoolgas: Climaxi verzamelde 300 handtekeningen in Genk
Op zaterdag 19 oktober, de internationale actiedag tegen steenkool- en schaliegas, voerde Climaxi actie op de markt van Genk. Met een twintigtal vrijwilligers bouwden we een infostand op, informeerden we de Genkenaren op een ludieke manier en haalden we de eerste 300 handtekeningen op van de 600 die nodig zijn om het punt te agenderen op de gemeenteraad van Genk. Een verslagje.
Het Australische energiebedrijf Dart Energy wil samen met de LRM steenkoolgas ontginnen in midden Limburg. Een eerste opsporingsvergunning werd reeds afgevelerd door de Vlaamse regering. Momenteel gebeurt er deskresearch, binnen afzienbare tijd zou men kunnen overgaan tot proefboringen. Het opsporingsgebied loopt van Beringen, over Genk en Houthalen-Helchteren tot in Maaseik. Waar men precies wil ontginnen is tot nog toe niet gekend.
Climaxi is trekker van de campagne Stop Steenkoolgas en tracht de plannen op uiteenlopende manieren te dwarsbomen. Zo verspreiden we eerlijke info over steenkoolgas en de negatieve gevolgen voor mens en milieu. We werken met een lokale groep in Limburg die allerhande initiatieven ontplooit. En we trachten om de betrokken gemeenten zo ver te krijgen dat ze zich gasvrij verklaren en dus duidelijk maken dat ze niet willen meestappen in een nieuw fossiel verhaal.
Halve buit binnen
In Houthalen-Helchteren en As sprak de gemeenteraad zich reeds uit tegen steenkoolgas, in andere gemeenten wordt er werk van gemaakt. Climaxi streek op de Internationale Actiedag tegen steenkool- en schaliegas neer in Genk om er handtekeningen te verzamelen tegen steenkoolgas. Indien 600 Genkenaren ouder dan 16 tekenen, kunnen we het punt agenderen op de gemeenteraad van Genk.
Op zaterdag 19 oktober zetten we een eerste stap in die richting, met een buit van zo’n 300 handtekeningen. Opvallend daarbij was dat heel wat inwoners van Genk nauwelijks op de hoogte zijn van de gasplannen. Het leidde tot een flinke portie verontwaardiging, maar zorgde er ook voor dat we zeer uitgebreide babbels hadden met de lokale mensen. Het mag duidelijk zijn dat weinig mensen uitkijken naar de lawaaihinder, het verkeer en de vervuiling die hoe dan ook gepaard zullen gaan met de ontginning van steenkoolgas.
Duurzame, stabiele jobs
Uiteraard waren er ook mensen die weigerden om te tekenen en niet zelden had dat dan te maken met de nood aan jobs in de zwaar getroffen provincie. Dat is begrijpelijk en we maakten telkens duidelijk dat ook wij voor investeringen in Limburg zijn, die moeten leiden naar stabiele, duurzame jobs. Want daar wringt het schoentje bij steenkoolgas. Het levert nauwelijks jobs op en na een zekere periode –wanneer het gas op- verdwijnen die jobs dan weer terug.
Hoe dan ook, het werd een boeiende ervaring met een bevredigend resultaat. Tijdens de komende weken zullen we zeker nog een markt aandoen en met de inspanningen van de lokale mensen moet het zo mogelijk zijn om het punt te agenderen op de gemeenteraad. We kregen voor deze actie trouwens reeds de actieve steun van Groen en de PVDA, beide vertegenwoordigd in de raad. Ook een gemeenteraadslid van de SP.A kwam langs en tekende. We mogen dus hopen dat er ook in Genk een meerderheid in de maak is om de gasplannen af te voeren. (Foto's: Emmeline Schoonbroodt)