Het Amazonewoud op uw bord

De voorbije weken stond de wereld op z’n kop toen bekend raakte dat heel wat wouden in Zuid-Amerika en elders op aarde in de fik staan. Ze worden platgebrand door grote firma’s die er soja en vlees kweken.

Die bedrijven worden op hun beurt gestimuleerd door politici als de Braziliaanse president Bolsonaro, die hen aanmoedigde om illegaal grond te bezetten en er branden te stichten.
Alles begon met een ‘Dag van het vuur’ op 10 augustus in Brazilië. De brandstichtingen werden die dag georganiseerd als steun voor twee voornemens van de president: zijn voornemen om de milieu-inspectie IBAMA zonder middelen te zetten en zijn wetsvoorstel om het grondgebied van de inheemse volkeren gedwongen open te stellen voor ontginning. “De Braziliaanse cavalerie heeft nagelaten te doen wat de Amerikanen wel gerealiseerd hebben, het volledig uitmoorden van de Indianen”, voegde hij er aan toe.

Ja, en dan?

En dan, denk je allicht, wat hebben wij daar nu mee te maken? Méér dan je denkt. Van 1993 tot 2013 is de vleesproductie in de Amazone met 200 % toegenomen. Momenteel gaat het hem om ongeveer 60 miljoen koeien. Het vlees wordt grotendeels opgekocht door de multinational JBS.  De soja wordt grotendeels verhandeld door Cargill. Cargill wordt ook aangeklaagd voor kinderarbeid. Hun klanten zijn Carrefour, Danone, Mars, Aldi, Delhaize, Albert Heyn. BNP Paribas verschaft omvangrijke leningen aan een aantal van de bedrijven die de Braziliaanse soja- en rundvleesindustrie domineren (Cargill, ADM, Bunge, Louis Dreyfus Company).

Satellietbeelden tonen dat de branden in het Amazonewoud zich grotendeels concentreren rond de slachthuizen en sojavelden van deze en andere multinationals. Onrechtstreeks houden wij de brandstichters de hand boven het hoofd door hun producten te kopen. De bedrijven engageerden zich om tegen 2020 geen handel meer te drijven in goederen die de ontbossing van het Amazonewoud in de hand werken. In de praktijk gaat men gewoon door. Het ingestelde Amazone-moratorium zit vol gaten en laat ontbossing in Bolivia of voor andere teelten gewoon toe. Cargill is ook lid van de Ronde Tafel voor Duurzame Soja maar is niet verplicht om zich daar 100 % aan te houden.

Vzw Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid wil dat dit stopt. Wij vragen de Belgische overheid, de grootste aandeelhouder van BNP-Paribas om de leningen aan de ontbossers stop te zetten. België moet zijn medewerking aan het handelsverdrag Mercosur, dat opnieuw de grote spelers in de kaart speelt, opzeggen. We eisen dat de supermarkten en de overheid inzetten op lokale productie van voeding in België of Europa.

 

Filip De Bodt

 

pamflet