Boom: PFAS-actie gemeenteraad - Hoe beschermt de gemeente haar inwoners tegen asbestvezels?

Add to Calender 2024-09-19 18:00:00 2024-09-19 18:00:00 Boom: PFAS-actie gemeenteraad - Hoe beschermt de gemeente haar inwoners tegen asbestvezels? | Climaxi https://www.climaxi.be/agenda/boom-pfas-actie-gemeenteraad-hoe-beschermt-de-gemeente-haar-inwoners-tegen-asbestvezels Antwerpsestraat 44, 2850 Boom Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Achter de Bosstraat in Boom ligt een oud asbeststort (5 ha), gecreëerd door het bedrijf Eternit uit Kapelle-op-den-Bos. Dit stort ligt gedeeltelijk bloot en door de wind kan dus het asbest rondwaaien en de volksgezondheid bedreigen tot 2 km ver. Al in 2015 kwam er een verplichting van OVAM om dit binnen het jaar te saneren. Dat is niet gebeurd, enkel is er een onvolledige omheining rond het gebied gezet in 2019. Met de actiegroep ‘Red Onze Kleiputten’ vzw hebben we een klacht ingediend die nu tot een behandeling door Justitie heeft geleid. Een 60-tal bewoners heeft zich al mee burgerlijke partij gesteld in het proces. Wij vragen aan de partijen die zich presenteren bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen om de klacht mee te ondersteunen bij de Correctionele Rechtbank, bij te dragen tot de proceskosten en als zij verkozen zijn en mee het beleid uitmaken, onmiddellijk werk te maken van de effectieve sanering van het asbeststort.

Meer info https://www.climaxi.be/nieuws/boom-vlaamse-waterweg-doorverwezen-naar-correctionele-rechtbank-voor-nalatigheid-asbeststort

Het gebied dat we omschrijven als de Kleiputten Boom-Terhagen omvat 55 ha natuurgebied, een plaats van stilte, koelte en wilde natuur, de groene long van onze streek. De Provincie - hierin gesteund door de firma Lantis, De Vlaamse Waterweg en de gemeenten Rumst en Boom - heeft het plan opgevat om dat gebied volledig met Oosterweelgrond te bedekken en een nieuw uitzicht te creëren binnen 30-50 jaar. Tegen de Omgevingsvergunning hiervoor hebben wij samen met 2000 inwoners bezwaar aangetekend. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die bezwaren aanvaard en de Omgevingsvergunning vernietigd. Aan de partijen vragen we dat vernietigingsbesluit te respecteren en geen nieuw plan naar voor te schuiven. We vragen dat ze de dialoog starten met de bewoners, de gebruikers en de betrokken actiecomités voor de ontsluiting van het gebied.

In het natuurgebied ligt de visvijver van de Lustige Vissers. Van in het begin van de procedure heeft men deze vereniging proberen te intimideren om hun grond te verkopen, evenwel zonder succes maar met de nodige angsten. Door de aanhoudende regen is de vijver nu bijna overgelopen. Onder het voorwendsel dat het water vervuild is met PFAS (alle waters in Vlaanderen zijn vervuild met PFAS) verbiedt men nu de pompinstallatie in werking te zetten. Wij vragen de partijen dat ze alles in het werk stellen om de Provincie erop te wijzen dat ze hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen (de oorsprong van de PFAS-verontreiniging is eigendom van de Provincie) zodat de vissers in alle rust en schoonheid hun hobby kunnen beoefenen.

Wanneer men was begonnen met de mening van de omwonenden te vragen, had men veel miserie kunnen voorkomen. Een democratisch natuurbeleid vergt ernstige inspanningen om de bevolking te betrekken en geen voorgeprogrammeerde informatievergaderingen, wijkraden die gestuurd en gefilterd worden en overlegorganen waarbij sommige betrokken organisaties uitgesloten zijn. Wij vragen van de partijen een heropstart van de bevolkingsbetrokkenheid die alle meningen op een gelijkwaardige manier laat aan bod komen en waarvan de besluiten gerespecteerd worden.

Deze actie is één van de vele acties de we voeren aan gemeenteraden in heel Vlaanderen. Zo gaan we ook naar de gemeenteraad in Stabroek, Ronse, Zwijndrecht, Roeselare, Kortemark, Waregem en Kruisem. Vind je dat vervuiling opnieuw op de agenda moet komen? Kom af en neem je vervuilde PFAS-eieren mee.