Kortemark: PFAS-actie gemeenteraad - Wordt lood- en ultra korte keten PFAS-vervuiling rond storplaats Silvamo onderzocht?
In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. In de hervergunning wordt de poort opengezet om er vervuilde PFAS-gronden te storten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 000 000 nanogram per kilogram te storten. Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram/l nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning op 8 februari 2024. Ze gaf minister Demir vier maanden voor betere motivering van de vergunning.
Het pijnpunt zit bij de achtergestelde meetmethoden van de Vlaamse overheid. In Nederland is men al in de mogelijkheid om tot een picogram nauwkeurig te meten. Het blijft vreemd dat de meetmachines van Vlaanderen achterop lopen. Dit ten koste van de volksgezondheid. Hoewel bodemonderzoeken intussen meer en meer in de richting van het stort wijzen als vervuilingsbron, blijft men een vergunning verlenen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Leefbaar Groot Kortemark is niet gerustgesteld en gaat opnieuw in beroep. De gemeente liet ondertussen ook al weten mee in beroep te gaan tegen te nieuwe vergunning. Dat is goed nieuws.
De gemeente liet zelf een grondwateronderzoek uitvoeren langs het stort. In dit onderzoek bleek de buurt vervuild te zijn met lood. Uit het bodemonderzoek van Silvamo blijkt dat het omliggende grondwater niet wordt getest op ultra korte keten PFAS. Departement Zorg sust de gemoederen en stuurt niet aan op verder onderzoek. Hoewel het gemeentebestuur het recht heeft om die analyses uit te voeren, laat men zich afremmen door het Departement Zorg. We zijn er van overtuigd dat meer onderzoeken ons een duidelijker beeld geven van de vervuiling.
Meer info: https://www.climaxi.be/nieuws/kortemark-buurt-beroep-tegen-nieuwe-vergunning
Deze actie is één van de vele acties de we voeren aan gemeenteraden in heel Vlaanderen. Zo gaan we ook naar de gemeenteraad in Stabroek, Boom, Zwijndrecht, Roeselare, Ronse, Waregem en Kruisem. Vind je dat vervuiling opnieuw op de agenda moet komen? Kom af en neem je vervuilde PFAS-eieren mee.