Ronse: PFAS-actie gemeenteraad - Wanneer wordt het Bruulpark gesaneerd?
In de nasleep van het PFAS-schandaal met 3M in Zwijndrecht is gebleken dat langs de oevers van de Molenbeek het grondwater historisch zwaar vervuild is met PFAS ten gevolge van lozingen van afvalwater door verschillende actieve en opgedoekte textielbedrijven. Daardoor gelden langs de oevers van de Molenbeek “no-regret maatregelen”: contact met de grond vermijden, handen wassen en voeten afvegen na het betreden. Dat de vervuiling effectief een impact heeft op de inwoners heeft, toonde Climaxi vorig jaar aan in een bloedonderzoek. Het onderzoek in Ronse toonde aan dat 9 op 10 deelnemers veel tot vooral veel te veel PFAS in het bloed liet optekenen. Onderzoek van OVAM toonde aan dat de terreinen dichtbij de oevers van de Molenbeek en het grondwater zwaar vervuild zijn met PFAS. Daardoor wordt het consumeren van groenten en fruit uit eigen tuin en eieren van kippen afgeraden.
Het Bruulpark in het centrum van Ronse is sterk vervuild met PFAS. Dit is onaanvaardbaar. De gemeente kan zelf initiatief nemen om de sanering in gang te zetten. De onderzoeken zijn gebeurd, een bodemsaneringsplan dient zich op. Waar wacht de gemeente nog op?
Ook de Molenbeek moet gesaneerd worden. De Vlaamse overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen stapten daarover naar de Raad van State. De auditeur besliste nu dat de Provincie de nodige studies moet doen om de sanering in gang te zetten.
Deze actie is één van de vele acties de we voeren aan gemeenteraden in heel Vlaanderen. Zo gaan we ook naar de gemeenteraad in Stabroek, Boom, Zwijndrecht, Roeselare, Kortemark, Waregem en Kruisem. Vind je dat vervuiling opnieuw op de agenda moet komen? Kom af en neem je vervuilde PFAS-eieren mee.