Een sociaal blok in de klimaatmars: Wij botsen op de grenzen van de vrije markt

Veel fijn nieuws is er in deze tijden niet te melden: lonen worden geblokkeerd, energie is pokkeduur, het klimaat gaat naar de zak, milieuregels bestaan er nog nauwelijks. Zowel de vakbonds- als de milieubeweging krijgen het lastig om essentiële rechten van mens en planeet te verdedigen.

Climaxi, de sociale klimaatbeweging, is actief op beide vlakken: We steunen arbeiders, boeren en vissers in hun terechte eisen voor een rechtvaardig inkomen. Wij komen op een zeer concrete manier op voor het klimaat: we helpen buurtcomités en anderen in hun acties rond chemische vervuiling, tegen nieuwe autowegen, tegen industriële kwekerijen, dure energieprijzen…en noem maar op.

Voortdurend stoten we op dezelfde grenzen: de rijken worden steeds rijker en de armen armer. De regeringen van de laatste decennia hebben steeds minder te zeggen: de echte macht zit bij de multinationals en aandeelhouders. Zij weigeren écht te investeren in onze gezondheid en ons leefmilieu. Ze worden daarbij geholpen door een arsenaal aan wetten, door een overheid die zichzelf al tientallen jaren kapot bezuinigt en zijn essentiële taken (deftig openbaar vervoer organiseren, sociale zekerheid bieden, milieunormen controleren…) niet meer kan uitoefenen. 

Climaxi wil dat dit stopt en nodigt iedereen uit om mee te lopen in het sociaal blok op de klimaatmars op 23 oktober. Deze vrije markt maakt een deftig sociaal en milieubeleid onmogelijk. Milieu- en sociale bewegingen moeten de handen in mekaar slaan om tot een sociaal en ecologisch systeem te komen dat onze gezondheid en welzijn garandeert. Dat zal een systeem zijn met minder markt en meer gemeenschap, minder greep van multinationals op ons leven en eerlijker sociale verhoudingen. De vrije markt houdt ons gevangen, samen kunnen we de handboeien breken.

Zullen we daar samen voor opkomen?
Klimaatmars 23 oktober om 12u30 – Proximus toren, Brussel Noord

Wij steunen volgende activiteiten in aanloop naar de mars en zijn aanwezig met onze oproep voor het vormen van een sociaal blok

•    1 - 15/10: KLIMAX Klimaatfestival Brugge
•    16/10: Climaxi op Klimaatfestival Antwerpen
•    16/10: Kermis Herzele (Climaxi, Herzele) 
•    16/10: Stop de Maatschappelijke Armoedefabriek- Non à une sociéte fabrique de pauvreté  (Brandhoutkaai, Brussel)
•    19/10: De aftrap voor meer klimaatambitie met Grootouders voor het klimaat & Greentrack (De Kouter, Gent) om 14u 
•    20/10: De aftrap Grootouders voor het klimaat fietsstart Antwerpen
•    20/10: Rise 4 Climate Stop Ecocide (Schumanplein, Brussel) om 17u30
•    21-22-23/10: Oxfam Climate Justice weekend
•    21/10: Stand up for Climate 
•    21-23/10:  Ride The Tide 2022 (Climate Express)
•    23/10: Klimaatmars Brussel