Gent

fiets gent

Hoewel Climaxi al sinds haar oprichting een kantoor heeft in het Gentse, staat de regiogroep van vrijwilligers nog in haar kinderschoenen. In 2016 is de eerste aanzet gegeven om net als in Antwerpen, Leuven, Herzele en Oostende een groep van enthousiaste vrijwilligers bij elkaar te brengen die de thema’s van Climaxi ook in Gent op de kaart willen zetten!

We hebben de koppen al eens bijeengestoken over enkele mogelijke thema’s die we in de kijker willen zetten.

Zo willen we onder andere inzetten op het thema energie-armoede. In België leven nog steeds heel wat mensen in energie armoede. Zij kunnen hun energiefactuur niet betalen en worden gedropt door de energieleverancier. Alle mensen hebben recht op (hernieuwbare) energie! Pas wanneer iedereen mee is zal de transitie naar hernieuwbare energie en een duurzame samenleving mogelijk zijn. Binnen Climaxi werken we al jarenlang aan het thema. In 2014 publiceerden we de brochure “Een Klimaatneutrale Toekomst. Is iedereen mee?”, waarin we het uitvoerig hadden over energie-armoede met een focus op Vlaams Brabant. Maar de problematiek heerst uiteraard over heel België, ook in Gent!

Een ander thema dat we willen aankaarten is het Gents klimaatplan 2015 – 2019. Het Gentse stadsbestuur wil dat de stad in 2050 klimaatneutraal is. Om dit te halen moet de uitstoot tegen 2020 met 20 procent gedaald zijn tegenover 2007. Doet de stad voldoende om dit te behalen? En is het klimaatplan genoeg? Waarom wordt de torenhoge uitstoot van bedrijven als Arcelor Mittal niet mee berekend? Vragen genoeg waarover Climaxi Gent zich wilt buigen!

Een derde thema dat werd aangehaald is basismobiliteit. Basismobiliteit is het principe dat elke persoon het recht heeft op mobiliteit, ongeacht ze een fiets of auto bezitten. Hiervoor moet er voldaan worden aan enkele vereisten zoals de afstand naar een bushalte, de frequentie van de bussen, en het tijdsblok waarin mobiliteit verzekerd moet worden. Geldt dit in Gent? En in de randgemeenten? Mobiliteit is een belangrijk thema wanneer het over het klimaat en sociale rechtvaardigheid gaat. Ook hier wilt Climaxi Gent zijn tanden inzetten.

Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijke thema’s! Woon jij in Gent, of ergens in de buurt? Heb je een thema dat je graag wil aankaarten, of waar je eens een grote actie rond wil organiseren? Kom dan eens bij ons langs, of neem contact op! Zoals we al zeiden: de Gentse vrijwilligersgroep staat nog in haar kinderschoenen en heeft nog heel wat groeipotentieel! Iedereen welkom!

Contact

famke@mortherearth.org

09/242.87.52

There are currently no upcoming events.