Antwerpenaren willen Doel dicht

De spontane actie ‘Doel, sluiten die boel’ in Antwerpen afgelopen zondag was een succes. Ondanks de bittere kou verzamelden een paar honderd mensen zich voor het museum van Schone Kunsten om de sluiting van de kerncentrales in Doel te eisen. Climaxi en de 11 maart beweging waren er ook bij.

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest rond het al dan niet draaiend houden van een aantal van de Belgische kerncentrales. De ‘knipperlicht centrales’ werden ze al spottend genoemd, naar aanleiding van het herhaaldelijk stilleggen van de centrales. Als er iets mis zou gaan met een van de centrales van Doel, zullen de gevolgen voor de lokale bevolking groot zijn. Daarom richtte een ‘bezorgde burger’ de facebook pagina ‘Doel sluiten die boel’. Bij 1000 likes zouden ze een manifestatie organiseren. Na twee weken zaten ze aan meer dan 4000 likes en dus werd er een betoging georganiseerd.

Die manifestatie ging afgelopen zondag middag door op de Leopold de Wael plaats. Na een korte inleiding door de initiatiefnemer werden enkele bezorgde burgers aan het woord gelaten. Hun bezorgdheden en frustraties vonden veel weerklank bij de andere aanwezigen, voornamelijk ‘’gewone’’ Antwerpenaars. Er werd een dringende oproep gedaan aan de aanwezige politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de centrales zo snel mogelijk gesloten worden.

Ondertussen lopen er ook enkele rechtszaken zowel tegen de Belgische overheid als tegen Electrabel, zie http://climaxi.org/node/728. Climaxi roept op om op 8 februari om 9 uur de rechtszitting bij te wonen in het Brussels Justitiepaleis.

Mia Vanons