Oliepijplijn Standing Rock: dit moet stoppen!

standing rock

Al maanden voeren Native Americans actie tegen de bouw van de Dakota Access Pipe Line in het reservaat Standing Rock. Deze oliepijplijn betekent dat de waterlopen aldaar dusdanig vervuild zullen worden, dat gezond drinkwater er schaars zal worden en de rivieren bedreigd zijn. Ordediensten grijpen hard in: er zijn al honderden gewonden gevallen en verschillenden onder hen vechten voor hun leven of zijn verwond voor het leven. De mensenrechten van deze mensen worden met de voeten getreden, net zoals de verdragen die de Sioux Nation heeft met de Amerikaanse overheid. Deze laatste plant op 5 december Standing Rock door de Army Corps of Engineers te laten ontruimen.

Amerikaanse veteranen, Bernie Sanders en actiegroepen allerhande hebben politie opgeroepen om zich terug te trekken en de werken aan de pijplijn te stoppen. Sinds augustus verzetten de Sioux indianen van Standing Rock zich met een steeds groter wordende groep bondgenoten tegen de Dakota oliepijplijn door hun gebied. Die leiding zal als ze af is meer dan een half miljoen vaten ruwe olie van olievelden aan de grens met Canada over 1900 kilometer naar Illinois transporteren.

De spanning stijgt in Dakota, zeker nu het US Army Corps of Engineers (de eigenaar van de gronden) heeft aangekondigd dat ze willen onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de pijpleiding toch om te leiden met respect voor de tradities van de Sioux indianen. Ook president Obama sprak zich in die richting uit…maar toont zich verder vrij machteloos. Het toekennen van een bouwvergunning aan de uitvoerende firma Energy Transfer Partners is al twee keer opgeschort. Niet dat het oliebedrijf zich daar iets van aantrekt, integendeel, ze klagen de staat zelf aan enkel te handelen uit politieke motieven. Ondertussen bouwen ze lustig verder en zijn inmiddels tot op enkele kilometers van de Missouri rivier genaderd, tot grote consternatie van de activisten. Eerder besliste de federale rechtbank al in het voordeel van Energy Transfer Partners dat de aanleg van de DAPL niet stopgezet moest worden. Alle hoop van de waterbeschermers ligt nu bij het Army Corps of Engineers.

Op 4 december zal er in Brussel, net als in de rest van Europa, nabij de Amerikaanse ambassade een manifestatie plaatsvinden. Agape Belgium“Vele Europeanen gaan dit doen omdat ze zich verbonden voelen met het lot van de mensen in Standing Rock. Wij, Europeanen gaan niet akkoord met het feit dat de Amerikaanse overheid zijn eigen bevolking aanvalt die zichzelf, ons en de generaties die komen, wensen te verzekeren van gezond en drinkbaar water. Wij gaan er niet mee akkoord dat deze waterdragers, die op een vreedzame en niet gewelddadige manier hun land, de begraafplaatsen van hun voorouders en de verdragen die gemaakt zijn beschermen, daarom het slachtoffer zijn van gruwelijk geweld.”

Agape demonstreert hiervoor op 4 december in Brussel, om 15u aan de Kunstlaan, nabij de Amerikaanse Ambassade. Uit respect voor de natives en de waterbeschermers in Standing Rock, houden wij een vreedzame niet-geweldadige statische demonstratie tot 16u30. We komen in dagdagelijkse kledij. Wie zichtbaar steun wil betuigen aan de mannen en vrouwen in de frontline, draagt een rode sjaal of een ander rood kledingstuk.

Contact: niek@agapebelgium.be
Méér info: Bekijk de video van The Guardian of lees het artikel in Mo-magazine. Daar lees je ook een interview met Sioux-activiste Marylin Black Elk.