Griekenland: Save Skouries

skouries

Climaxi maakte een eerste stop inThessaloniki tijdens zijn Griekse solidariteitsreis. Vijf jaar geleden begon hier de strijd tegen de uitbouw van een goudmijn in Skouries. Skouries is een regio die bekend is om haar natuurgebied met de berg Halkidi. Het Canadese bedrijf Eldorado Gold exploiteert hier goud door middel van de ‘strip mining’ methode. Strip mining is de meest goedkope manier van ontginnen, maar met nefaste sociale en ecologische gevolgen. De ontginners verzamelen aarde die wordt gedumpt in aangelegde meren, waarna deze worden gevuld met cyanide. Cyanide kan goud en andere mineralen van elkaar splitsen. Deze methode vernietigt de berg stilletjes aan door hem af te graven.

Ongeveer tweehonderddertig lokale werkmannen en –vrouwen uit nabij gelegen dorpjes worden ingezet voor de ontginning van het goud. Hierdoor ondermijnt Eldorado de mobilisatiekracht van lokale actiegroepen die de goudmijn gesloten willen hebben omwille van milieuverontreiniging en aantasting van de watervoorziening van de dorpen. Daarbij komt dat enkel de ontginning van het goud in Griekenland gebeurd. De verwerking gebeurt in het buitenland.

Vandaag komen we samen voor de rechtbank. Het is de eerste dag van de rechtszaak tegen 21 activisten, die aangeklaagd worden voor het gebruiken van geweld tijdens acties. De politie tuigt tijdens acties zelf regelmatig ouderen, kinderen en zwangere vrouwen af.

Vijfhonderd mensen verzamelden voor het gerechtsgebouw. Onder hen verschillende kleine linkse partijen. Het valt op dat er weinig vlaggen van andere organisaties aanwezig zijn. Dimitris, een lokale fotograaf vertelt dat er vorige zaterdag een grote betoging was waarbij verschillende ngo’s wel opriepen om mee op straat te komen. Duizendvijfhonderd mensen betuigden hun steun voor de activisten en ijverden tegen politiegeweld.

De rechtszaak werd uitgesteld omdat de advocaat van de verdediging niet kwam opdagen om medische redenen. Actievoerders vatten het plan op om tijdens de namiddag het partijkantoor van Syriza te bezetten. De partij beloofde immers de ontginning stop te zetten maar maakt daar tot nu toe bijzonder weinig werk van.

Katrin Van den Troost en Arthur Follebout

Foto: Wim Schrever