EU handel met Trump verstoort internationale klimaat-akkoorden

Drie jaar geleden waren er overal in Europa protesten tegen de geplande handelsovereenkomst tussen de EU en de VS. Het protest werd uiteindelijk teniet gedaan.
Om president Trump te verhinderen handelstarieven voor de import van auto’s uit de EU aan te vallen, hebben de EU-landen nu nieuwe plannen voor een transatlantische overeenkomst met de VS: de onderhandelingen daarvoor liggen intussen op tafel.

De EU en nationale beleidsmakers hadden echter eerder al beslist enkel handelsovereenkomsten te maken met landen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Trump heeft al verklaard de VS uit het Klimaatakkoord te halen.

Duizenden burgers -vooral schoolgaande jongeren- betogen sinds enkele weken in Europese steden, met de dringende eis voor onmiddellijke actie van de beleidsmakers in de klimaatverandering.

Het is hoog nodig dat Europese beleidsmakers naar de burgers luisteren en dat zij aan de wereld tonen het Parijse Klimaatakkoord ernstig te nemen. Zij zouden geen onderhandelingen mogen voeren met landen zonder ambities en concrete acties voor een beter klimaat.

Wereldwijde engagementen om de klimaatverandering tegen te gaan zijn belangrijker dan de belangen van de Europese auto-lobby. Hard bevochten overeenkomsten om mens en planeet te beschermen zijn belangrijker dan handelsovereenkomsten.

Op z’n minst dienen Europese beleidsmensen hun gegeven woord te houden, het Parijse klimaatakkoord te bewaren en geen nieuwe handelsovereenkomsten te maken met de VS.

De situatie is ernstig en dringend: beleidsmakers moeten verder werk maken van hun politieke engagement.

Als burgerbewegingen roepen we de Europese Commissie, nationale regeringen en EU parlementsleden op elk politiek en financieel middel te gebruiken om fossiele brandstoffen een snelle en rechtvaardige halt toe te roepen. We moeten de chaos vermijden, de temperatuurstijging beperken tot 1,5 graden en zorgen voor een veiliger, eerlijker en properder Europa.


 

Ondertekenaars

Internationale verenigingen:
Global Legal Action Network, GRAIN, Greenpeace, Health and Trade Network

Europese groeperingen: ClientEarth, Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) Europe, Slow Food Europe

Nationale verenigingen:

Oostenrijk Attac Österreich

België Bond Beter Leefmilieu, CNCD-11.11.11, vzw Climaxi

Bosnië/Herzegovina Centar za životnu sredinu/ FoE Bosnia and Herzegovina

Bulgarije Za Zemiata, FoE Bulgaria

Cyprus Friends of the Earth Cyprus
 

Denemarken NOAH Friends of the Earth Denmark

Engeland, Wales en Noord-Ierland Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland

Frankrijk 350.org France, ActionAid France - Peuples Solidaires, Alofa tuvalu, Amis de la Terre France (Friends of the Earth France), Confédération paysanne, Fondation Nicolas Hulot, Réseau Action Climat – France, SumOfUs, Veblen Institute

Duitsland Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), BUND (Friends of the Earth Germany), Netzwerk Gerechter Welthandel, PowerShift e.V.

Griekenland Naturefriends

Hongarije MTVSZ/Friends of the Earth Hungary, Védegylet Egyesület

Ierland Keep Ireland Fracking Free

Italië Coordinamento Nazionale No Triv, Fairwatch, Stop TTIP/CETA Italia, Terra! Onlus

Luxemburg Mouvement Ecologique

Malta Friends of the Earth Malta

Roemenië Lubim Natura

Slovenië Umanotera

Spanje Amigos de la Tierra España, Argentinos en España, Asociación de Permacultura ATTA, ATTAC España, Campaña "No a los Tratados de Comercio e Inversión", Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió, DiEM25, Ecologistas en Acción, Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte, Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia Global, Plataforma Auditoría Ciudadana Deuda PACD Sevilla, SETEM MCM, Unión General de Trabajadores (UGT)

Nederland Both ENDS, Milieudefensie, Platform Aarde Boer Consument, Platform Duurzame en Solidaire Economie, TTIP, CETA and agriculture coalition, WILPF NL

Meer info via

Mute Schimpf, Friends of the Earth Europe
Mundo-b building
Rue d-Edimbourg 26, 1050 Brussels
Belgium
Mute.schimpf@foeeurope.org