Een strijdvaardig eindejaar met Eco & Fair

De dagen worden korter en de wereld draait verder, ook in corona-tijden. De wereld daarbuiten blijft een plek die solidariteit, verzet en liefde nodig heeft. Eco & Fair stelt een aantal pakketten voor om tijdens deze lockdown arbeiders, boeren en vluchtelingen te steunen. Je vindt ze in onze winkel in Herzele of op onze webshop.

eindejaarspakketten01

Eindejaarspakket 1: OCCUPY-RESIST-PRODUCE  
*  29,00 EUR


Met dit pakket steun je Vio.Me en 1336. Dit zijn twee bezette fabrieken waar arbeiders zich organiseren in zelfbeheer. Vio.Me is een coöperatie in Thessaloniki (Griekenland) waar in 2011 een bouwbedrijf failliet ging door tgv de financiële crisis. De arbeiders verenigden zich en bezetten de fabriek. Ze maken er sindsdien schoonmaakmiddelen zoals zeepjes en afwasmiddel. 1336 was vroeger een Lipton-fabriek in het zuiden van Frankrijk. Lipton wou de fabriek verhuizen naar Oost-Europa voor de goedkopere arbeid. De arbeiders bezetten de fabriek gedurende 1336 dagen. Lipton werd toen door de rechter gedwongen om de fabriek over te maken aan de arbeiders. Ze maken er nu heerlijke thee en infusies zonder toegevoegde aroma’s.
 

eindejaarspakketten02

Eindejaarspakket 2: LESBOS SOLIDARITY  
*  30,00 EUR


Met dit pakket steun je Lesbos Solidarity; Dat is een atelier van vluchtelingen op het eiland Lesbos (Griekenland). Ze maken er onder andere pennenzakken van reddingsvesten en overschotten van stoffen. Het opvangcentrum en het atelier werden eind oktober ontruimd door de Griekse overheid om plaats te maken voor een gesloten opvangcentrum. Lesbos Solidarity blijft strijden voor een humane opvang op het eiland.
Daarnaast vind je in dit pakket ook heerlijke Kolovi-olijven van Modousa. Modousa is een boerencoöperatie op het eiland Lesbos. Deze olijfboeren blijven zich tot op vandaag actief inzetten om vluchtelingen op te vangen. Eco & Fair wil daarmee lokale economie en lokale netwerken ondersteunen: die zijn nodig om de beste opvang te kunnen organiseren.
Om het pakket volledig te maken, zit er ook een publicatie van Climaxi bij: ‘Klimaat & Migratie; mensen uit de wereld aan het woord’. Het is een interessant boekje met 22 verhalen van mensen uit de wereld: hoe hebben zij de klimaatverandering ervaren in hun geboorteland? En hoe kijken ze er nu naar?
 

eindejaarspakketten03

Eindejaarspakket 3: PACCHETTO ANTI MAFIA  
*   21,00 EUR


Met dit pakket steun je het verzet tegen de maffia in Italië. De Centopassi wijnen komen van jonge boeren die opgeëiste wijngaarden van de maffia bewerken. Ze stuiten nog steeds op fel verzet en moeten hun veld met man en macht verdedigen. Je proeft de strijd voor een eerlijke wereld bijna letterlijk in de wijn.
Coop. Al di de la del Sogni is een coöperatie in de buurt van Napels: deze boeren telen en verwerken tomaten, paprika’s en andere groenten in eigen beheer. Ze bieden een veilige werkomgeving aan voor kwetsbare mensen en verzetten zich tegen uitbuiting door grootgrondbezitters.
Bij het pakket hoort een fles rode Giato wijn van Centopassi, spaghetti en tomatensaus met buffelvlees van Coop. Al di de la dei Sogni.
 

eindejaarspakketten04

Eindejaarspakket 4: TRIO VAN OLIJFOLIE 
*   47,50 EUR


Het boek van Wilma Van Grinsven-Padberg loodst je door de smaken van olijfolie. Samen met onze eigen Koroneiki-olijfolie van Greenland en culinaire mix van olijfolie met essentiële olie van oregano kan je de eerste stappen zetten als olijf-sommelier. Ideaal als cadeautje.


Je kan deze pakketten bestellen via ons webshop: www.ecofair.be. We kunnen de pakketten via de afhaalpunten leveren of opsturen met de post, maar weet dat onze vrienden van de post het deze tijden ook druk hebben. Tijdig bestellen is dus de boodschap ;-)

Katrin Van den Troost