Climaxi: Denderstreek slachtoffer van afbouw dienstverlening.

Climaxi Z.O.-Vlaanderen wil naar aanleiding van de PANO-uitzending over de Denderstreek onderstrepen dat achter de malaise in onze streek ook een verhaal zit rond afbouw van openbare dienstverlening. De gesmaakte PANO-uitzending had als titel op de VRT-website ‘Hoe de trein de Denderstreek mee naar rechts deed kantelen.' Climaxi wil dat parafraseren en stelt dat het gebrek aan treinen ook de Denderstreek mee naar rechts deed kantelen.

Climaxi is een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, die zich ook wil uitspreken over lokale problemen, op die plaatsen waar zij een werking heeft. Als klimaatbeweging pleiten wij voor een moderne en sterke openbare dienstverlening. Die moet er voor zorgen dat verplaatsingen met de wagen kunnen beperkt worden. Het is te gek aan mensen te vragen om zorg te dragen voor het klimaat door o.m. niet met de auto te rijden als men tegelijkertijd de lokale tewerkstelling en het openbaar vervoer afbouwt. Dat bewezen de gele hesjes in Frankrijk ook al. Het is schrijnend dat het arsenaal van sociale woningen hopeloos verouderd is en dat de warmte er langs alle mogelijke gaten naar buiten waait.

Dat zijn ook dingen die wij in de PANO-reportage herkennen. Wij begrijpen het dan ook als de burgemeesters in deze streek meer centen vragen. Sinds de eeuwwisseling worden toelagen (SIF-fonds, gemeentefonds etc…) altijd verder afgebouwd en krijgen de gemeenten méér opdrachten maar minder financiering. Ondertussen werd het trein- en busaanbod ingekrompen en raak je na 21 uur nergens meer met het openbaar vervoer. Lokale tewerkstelling in openbare diensten (energie, water, belastingen, accijnzen) werd gecentraliseerd in de grote steden.

Wij vinden evenwel dat die burgemeesters daar zelf ook wat kunnen aan doen door een andere politiek uit te zetten die de vermogenden méér doet bijdragen. Dat kan door openbaar initiatief te nemen of door belastingen te herverdelen. 

Climaxi merkt ook dat die afbouw van dienstverlening maar niet stopt. In Geraardsbergen wil men bijvoorbeeld het open zwembad sluiten en is de materniteit van de kliniek gesloten. Climaxi wil alle partners in de Denderstreek oproepen om samen te werken en actie te voeren tegen de afbouw van deze dienstverlening.

Op 15 maart wil Climaxi in Zottegem een klimaatbetoging organiseren die ook deze sociale eisen op het voorplan zet.

Filip De Bodt