Dender: Sluizen lossen het probleem niet op.
Alweer staat het Denderbekken in het nieuws rond het uitvoeren van een aantal maatregelen die overstromingen moeten verwijzen. vzw Climaxi nam de werking van het vroegere Denderaktiekomitee over en heeft daar zware bedenken bij: enkel stilstaan bij water afvoeren zal het Denderbekken niet vrijwaren van overstromingen. Men zal ook moeten denken aan een klimaatbeleid, het opbreken van collectoren, plaats maken voor water en coördinatie met Wallonië.
Al jaren doet men alsof het zo snel mogelijk afvoeren van het overtollig water in de Dender de oplossing zal zijn voor alle problemen. De sluizen moeten vernieuwd worden en volgens sommigen de dijken verhoogd.
vzw Climaxi vindt dat een eenzijdige benadering. Wij staan open voor een aantal van deze werken maar stellen vast dat men geen rekening houdt met de globale context.
- Klimaatbeleid: Binnen en buiten de regio zal moeten nagedacht worden over een degelijk klimaatbeleid datverdere opwarming en stijging van de waterspiegel tegengaat. Vlaanderen is één groot waterbekken waarbij de zaken aan mekaar vasthangen. Als men in het Antwerpse dokken bouwt en diepgang vergroot, dan heeft dat zijn gevolgen voor de rest van Vlaanderen. Men moet dus enerzijds gaan denken hoeveel CO2 men nog in de lucht wil gooien en anderzijds beseffen dat men consequente maatregelen moet nemen in gans Vlaanderen.
- Plaats voor water: Binnen het Denderbekken wordt net als elders nog altijd geen plaats gemaakt voor water. Erwordt nog altijd gebouwd in overstromingsgebieden, ook al is daar een nationale wetgeving rond. Op de kritieke plaatsen in Geraardsbergen moeten wachtbekkens komen, maar er wordt niets voorzien om dat te doen. In Overboelare ligt er vb. een privévliegplein in de weg. Als de ene burgemeester orakelt dat hij dijken wil optrekken, dan moet men goed beseffen dat de gevolgen voor de volgende gemeente zullen zijn.
- Collectoren: het Denderbekken werd het eerst gerioleerd en aangesloten op zuiveringsstations. Een goedezaak, al was men in het begin van de Aquafinperiode vergeten dat overstromingen ook een mogelijkheid zijn. Water werd verplaatst over verschillende kilometers door buizen-autostrades. Gevolg: de zuiveringsstations werkten niet én het water stroomt te snel naar het dal.
- Samenwerking: door de voortdurende staatshervorming werden Vlaanderen en Wallonië op vlak van waterbijna aparte identiteiten. In de realiteit is dat niet zo: de Marke stroomt gekanaliseerd Wallonië binnen en komt samen met de Dender ook Vlaanderen weer binnen. Water laat zich niet opdelen in deelstaten. Van een gezamenlijk beleid is evenwel tot nu toe geen sprake.
Filip De Bodt