Hou Doel 1 gesloten
In naam van nog maar eens een mogelijk stroomtekort in de komende winter, wringt de minister zich in allerlei bochten om de kerncentrale Doel 1 terug open te krijgen. De laatste dagen zagen we een spektakel van juridisch gekronkel. Op 15 februari werd de centrale Doel 1 van het elektrisch net afgeschakeld, in navolging van de wet van 2003. Precies 40 jaar na de in dienstname, en al 10 jaar langer dan de ontwerplevensduur. De minister stelde voor de wet van 2003 aan te passen, met een “retroactieve werking” tot op 14 februari 2015. Dus doen of deze nieuwe wet van vandaag al bestond 3 maand geleden net voor de sluiting. Een juridische miskleun, een precedent voor wettelijke willekeur. Terecht rees protest daartegen.
Bovendien werd de minister betrapt op achterhouden van informatie. Weet dat Doel 1 en 2 met het oog op de sluiting vrijgesteld werden van oplap-investeringen, die bij de verlenging van de gelijkaardige kerncentrale Tihange 1 opliepen tot 600 miljoen euro. Het is dus niet evident om gewoon verder te doen met de bestaande vergunningsvoorwaarden, die dateren van 1974. De Raad van State, het hoogste arbitrage-orgaan in België, gaf een nieuw advies: voor een mogelijke heropstart van Doel 1 dient er eerst internationaal overleg te zijn en een nieuw milieueffectrapport, wat de nodige tijd vergt. Gelukkig maar.
Dus Doel 1 ligt stil. Doel 2 zou in oktober moeten sluiten. Doel 3 en Tihange 4, de twee scheurtjesreactoren liggen ook stil. Best definitief. Al wil Electrabel ze terug in gang krijgen, want 2 miljoen euro omzet per dag. Electrabel heeft haar eigen voornemen om op te starten onlangs alvast moeten uitstellen tot 1 november. Is dit een ramp voor de stroomvoorziening in de winter? Nee. We zijn vorige winter prachtig doorgekomen ondanks de vele negatieve voorspellingen. Die werden vaak opgeklopt met informatie buiten de context. De bewering van minister Marghem dat we die 800 MW nucleaire capaciteit zeker nodig hebben als reserve, is een grote leugen, die weinig ter sprake komt in de pers. Want Elia, de hoogspanningsbeheerder, kondigde enige tijd gelede aan dat zij aanvragen tot sluiting van bestaande gascentrales én warmtekrachtkoppelingen kreeg voor een totaal van 1500 MW, bijna het dubbele. Met wiens voeten speelt men hier?
Laten we duidelijk zijn : het is stukken goedkoper en stukken sneller de bestaande gewone gascentrales in dienst te houden dan de kerncentrales op te lappen. Het is ook meer toekomstgericht om die kapitalen te investeren in nieuwe windmolens, in nieuwe hoogspanningsverbindingen en in nieuwe opslag. Al die zaken zijn grosso modo ook veel sneller uit te voeren dan oplappen van kerncentrales. Verder kan bij een zeer strenge winter, met weinig wind en zon, ook nog een black-out vermeden worden door het eenvoudig gepland tijdelijk stilleggen van enkele bedrijven, die zeer veel elektriciteit verbruiken, zoals de non-ferro industrie.
Kerncentrales zijn ronduit een onverantwoorde piste om vele redenen. Betoog mee op zondag 7 juni 13u in Antwerpen aan het Steen. Méér info klik hier
Ga mee op zondag 14 juni om 14 uur naar het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland om internationaal de sluiting van de kerncentrales te betogen. Teken mee de petitie van Stop Nucléaire: klik hier.
Wiebe Eekman