Ontvangst Euromars en acties tegen vrijhandelsverdragen

Vorige week zijn demonstranten vanuit o.a. Spanje en Ierland vertrokken richting Brussel. Op 15 oktober verzamelen ze in onze hoofdstad tijdens de Europese Raad. Zij roepen op voor een Europa gebaseerd op gelijkheid, sociale rechten en democratie. Ze komen ook op voor klimaatrechtvaardigheid en kleinschalige landbouw. Climaxi ondersteunt deze beweging.

De eerste marcheerders komen vandaag toe in België. Ze worden om 14u ontvangen door de burgemeester van Gent, Daniël Termont en ’s avonds kunnen ze terecht bij vzw Victoria Deluxe. Woensdag trekken ze naar Antwerpen. Om 16u wordt de groep ook

ontvangen op het districtshuis in TTIP-vrij Borgerhout door districtsburgemeester Marij Preneel. Eerder al werd de Euromars ontvangen door de burgemeester van Barcelona Ada Colau. Donderdag gaat de tocht verder naar Brussel. Er wordt tot 18 oktober een kamp opgezet in Brussel om tegen het vrijhandelsverdrag TTIP te protesteren. (1) TTIP krijgt veel kritiek en afgelopen weekend brachten demonstraties in Amsterdam 7.000 en in Berlijn 250.000 mensen op de been.

Vrijhandelsverdragen zoals TTIP en haar minder gekende zusjes CETA en TISA (2) vormen een fundamentele bedreiging voor onze democratie”, zegt Mia van Dongen, van Climaxi. “Deze verdragen worden onderhandeld achter gesloten deuren, zonder dat burgers de mogelijkheid krijgen tot inspraak. Sterker nog, zelfs onze volksvertegenwoordigers worden nauwelijks op de hoogte gehouden van de inhoud van de voorstellen die op tafel liggen.

Een van de meest hekele punten uit de handelsverdragen is de opname van het Investment State Dispute Settlement (ISDS). Dit mechanisme stelt bedrijven in staat overheden aan te klagen in speciale arbitragehoven, wanneer zij denken dat hun toekomstige winst in gevaar zou kunnen komen door nieuwe overheidsmaatregelen. Het Zweedse Vattenfall klaagde bijvoorbeeld de Duitse overheid aan, omdat zij kerncentrales sloot. Dit betekent dus dat wetgevingen die burgers of het milieu willen beschermen mogelijks een nieuw en duur prijskaartje krijgen. Dit werkt uiteraard niet motiverend voor overheden om met vooruitstrevende hervormingen te komen.

Naar aanleiding van de kritiek op ISDS stelde Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström onlangs een herziene versie van ISDS voor: het International Court System. “Het voorstel van de Commissie voor een

Internationale Rechtbank is geschreven met dezelfde bedrijsvriendelijke intenties als ISDS”, zegt Natacha Cingotti, van Friends of the Earth Europe. “Ondanks de nieuwe naam en een paar wijzigingen in de uitvoering van het systeem, blijft het een mechanisme dat bedrijven VIP rechten geeft, zonder dat daar een extra verantwoordelijkheid tegenover staat. Bovendien zullen deze wijzigingen niet van toepassing zijn op CETA - de onderhandelingen voor dat verdrag zijn gesloten. Dit betekent dus dat als CETA getekend wordt Amerikaanse bedrijven via hun dochterondernemingen in Canada alsnog Europese overheden kunnen aanklagen onder het oude ISDS.”

Naast het belemmeren van nieuwe wetgeving ter bescherming van burgers en milieu dreigt met TTIP ook de huidige regelgeving grotendeels buitenspel gezet te worden. Men spreekt van “wederzijdse herkenning van standaards” wat zou betekenen dat de VS producten naar de EU kan exporteren die slechts voldoen aan de, veel lagere, Amerikaanse normen. Enkele sprekende voorbeelden hiervan zijn kippen gebaad in chloor, rundervlees vol hormonen, genetisch gemodificeerde producten en teerzand olie. 

Aanstaande donderdag en vrijdag komen in Brussel de Europese regeringsleiders bijeen voor de Europese Raad. Op de agenda staan onder andere migratie en het buitenlands beleid. De week daarna reist een Europese delegatie naar de Verenigde Staten voor de volgende ronde van de onderhandelingen voor TTIP. “Dit is het moment om onze stem te laten horen”, zegt Mia van Dongen, van Climaxi. “ Europa is van de burgers, niet van de bedrijven. Het is tijd voor een eerlijk en solidair beleid, waarin de belangen van de burgers en ons leefmilieu voorop worden gesteld en waarin vluchtelingen alle nodige hulp krijgen.”

Op 15 oktober coördineert D19-20 in samenwerking met de internationale Euromarsen een omsingeling van de Europese top. Om 12u wordt er verzameld in het Jubelpark. Van daaruit zullen de demonstranten met verschillende geweldloze acties proberen de Europese Top te omsingelen om deze zoveel mogelijk te verstoren.

Op 16 oktober zijn er gedurende de hele dag verschillende workshops en discussies rond TTIP en 's avonds wordt er een volksvergadering georganiseerd. Op 17 oktober is er van 12 tot 14u een picnic en een manifestatie aan het Luxemburg plein.

Voetnoten:

  1. TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership tussen EU en VS - onderhandelingen lopende.
  2. CETA: Comprehensive Economic and Trade Agreement tussen de EU en Canada - onderhandeling afgerond,maar nog niet ondertekend. TISA: Trade In Services Agreement - 23 deelnemers, o.a. de EU en VS onderhandelingen lopende.