CETA: Brusselse Gueuze uit Canada!

Turijn - Op een conferentie van de Slow Food bijeenkomst Terra Madre liet de Franse activist José Bové weten dat het CETAhandelsverdrag tussen Europa en Canada nefaste gevolgen heeft voor de Europese AOC (Appellation Origine Controlé)streekproducten. Die worden overgeleverd aan de keiharde internationale concurrentie. In Belgie zijn dat ondermeer de Geraardsbergse Mattentaart, de Brusselse Gueuze en het West-Vlaamse Potjesvlees

Een AOC-erkenning is niet makkelijk te verkrijgen en betekent dat een bepaald product enkel in die streek mag gemaakt worden. Iedereen mag gerust mattentaarten maken, maar je mag ze dus niet Geraardsbergs noemen als ze niet daar gemaakt zijn. Dat biedt heel wat bescherming voor kleine producenten die grotere concurrentie kunnen krijgen als die regels niet meer gevolgd worden. In ons land gaat het om een twintigtal producten. In Frankrijk en Italie zitten we snel aan een paar duizend wijnen, vleeswaren, kazen enz. Beide landen staan dan ook in rep en roer rond deze voorstellen.

Wat gebeurde er precies? Terwijl de onderhandelingen over het

TTIP-verdrag met de Verenigde Staten in het slop zitten, worden die met Canada ongeveer afgerond. De Franse boerenleider José Bové kon de hand leggen op informatie rond de streekproducten. Het verdrag stelt dat de Canadezen deze producten een speciaal statuut zullen geven zodat ook hun ondernemingen deze namen niet kunnen gebruiken. Bij nader inzien is die lijst evenwel zeer klein. Van de vijfduizend Europese producten zouden er maar een paar tientallen erkend worden. Al de anderen kunnen bij ondertekening van het verdrag evengoed in Canada geproduceerd worden. De Geraardsbergse mattentaart of de Brusselse Gueuze kunnen dan evengoed in Montréal gemaakt worden. Opnieuw moeten een paar duizend familiebedrijven het dan afleggen tegen een paar multinationals.

José Bové is razend: "Ik heb me altijd verzet tegen het ondergraven van de zelfstandigheid van de boeren. Meer nog dan ecologie is het afnemen van mensen hun identiteit een misdaad. Deze maatregel kan er voor zorgen dat Kraft via zijn Canadese afdeling Roquefort kan gaan maken. We gaan dit niet pikken en leggen desnoods klacht neer bij het Europese Hof van justitie." In Belgie probeert Europees Parlementslid Bart Staes om mensen wakker te krijgen rond deze problematiek. Straks start in Turijn een grote parade waarin de Belgische delegatie dit thema wil aansnijden.

In de marge liet de Franse politicus ook weten dat hij in 2019 stopt met politiek: "Tien jaar is genoeg geweest. Ik heb een aantal mooie dingen kunnen verwezenlijken o.m. door ook zo een akkoord met Marokko te torpederen, dat vooral de Marokkaanse boeren slecht uitkwam. Ik wil mij in mijn leven ook nog met wat andere zaken bezig houden." José Bové raakte bekend in de jaren negentig van vorige eeuw, toen hij met zijn boeren van de Conféderation Paysanne Mc. Donalds-vestigingen ging ontmantelen in Frankrijk. De beweging ging ook GGO-velden maaien. Bové raakte vier keer in de gevangenis. De boerenvakbond kwam immers openlijk uit voor zijn acties en gaf na afloop telkens deelnemerslijsten aan de politie. Toen Bové naar de gevangenis gebracht werd stonden telkens duizenden mensen hem toe te juichen langs de kant van de weg. Bové werkt mee aan de nieuwe Climaxi-documentaire rond Europese landbouw en visserijpolitiek. Filip De Bodt

1/2

Foto: Sarah Hutse