TTIP brengt Europese boeren verder in de verdrukking
In New York vindt nu de 13e onderhandelingsronde voor het Transatlantisch Handels- en Investeringsverdrag (TTIP) plaats. Friends of the Earth Europa publiceert gelijktijdig een studie waaruit blijkt dat dit omstreden handelsverdrag Europese boeren nog verder in de verdrukking zal brengen.
Mute Schimpf, Friends of the Earth Europa stelt: “TTIP gaat een slechte deal zijn voor Europese boeren. Veel boeren hebben het nu al erg moeilijk om rond te komen. TTIP zou voor hen de genadeklap kunnen zijn.Velen maken zich dan ook terecht zorgen dat de Europese landbouwsector wordt opgeofferd om TTIP er door te krijgen.’’
Uit het rapport: “De analyses voorspellen dat met de komst van
TTIP de import uit de VS toeneemt,terwijl de voordelen voor Europese producenten veel geringer zijn. Onderzoeken voorzien
ook dat de bijdrage van de landbouw aan het BNP in de EU zal teruglopen met een percentage dat kan oplopen tot 0,8%. Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt voor elke voedselcategorie een daling van de prijs die Europese boeren betaald krijgen.”
In België broeit het protest tegen TTIP al langer. Meer dan 100 Belgische gemeentes hebben een motie gestemd om zichzelf TTIP vrij te verklaren. De alliantie D1920 organiseerde meerdere acties tijdens de onderhandelingsrondes in Brussel, waaronder omsingelingen en blokkades. Boeren speelden steeds een belangrijke rol in deze acties. Een samenwerkingsverband van middenveldorganisaties en vakbonden lanceerde eerder deze lente de campagne ‘’stopttip.be’’.
Mia van Dongen van Climaxi: “Niet alleen voor de landbouwsector zou TTIP nadelige gevolgen kunnen hebben. Sociale zekerheid, consumentenbescherming, en ons milieu- en energiebeleid staan allemaal op de helling. En als CETA er dit jaar doorkomt, krijgen we een groot deel van die problemen al via Canada op ons bord.”
CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De onderhandelingen hiervoor werden vorig jaar afgerond en inmiddels is de EU bezig met het ingewikkelde ratificatieproces. Ook in dit verdrag is het omstreden ICS (Investment Court System) opgenomen. Via dit systeem kunnen bedrijven overheden aanklagen als nieuwe wetgeving hun toekomstige winsten in gevaar zou kunnen brengen.
Verschillende organisaties hebben ICS “onnodig” genoemd en trekken de legaliteit ervan in vraag. Als CETA is getekend, kunnen tot 80% van de Amerikaanse bedrijven gebruik maken van ICS via hun Canadese dochter ondernemingen.
Mia van Dongen: “TTIP en CETA dienen enkel de belangen van grote bedrijven. Europese burgers hebben duidelijk laten horen dat zij de verdragen niet steunen. Het protest tegen de vrijhandelsverdrag en groeit en diverse groepen burgers zetten hun eigen (lokale) acties op. Climaxi steunt deze beweging. Wij eisen dat de Commissie zich terug trekt uit de onderhandelingen voor TTIP en dat de Belgische regering CETA niet ratificeert.”
Het volledige rapport in het Engels vind je hier.
Een samenvatting in het Nederlands kan je hier nalezen.