Landroof, dat pikken we niet!

Met harken en spades palmen we de grond van SOCFIN in. Deze middag, op woensdag 24 februari, hebben activisten het hoofdkantoor van de Belgisch-Luxemburgse groep SOCFIN met de hark en/of spade in de hand bezet. Met deze symbolische actie willen de deelnemers de agressieve uitbreidingspolitiek van SOCFIN aan de kaak stellen. SOCFIN wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten en ‘land grabbing’, oftewel ‘landroof’. Gelijkaardige acties zullen plaatsvinden in verschillende landen.

SOCFIN is een Belgisch-Luxemburgs bedrijf gespecialiseerd in het verbouwen van olie-palmen en rubberbomen. SOCFIN is voor 39% eigendom van het Franse Bolloré en wordt bestuurd door de Belgische zakenman Hubert Fabri. Door een groeiende vraag naar palmolie op wereldschaal, kon SOCFIN haar plantages uitbreiden in een tiental landen in Afrika en Azië.

Deze uitbreiding gaat ten koste van de lokale gemeenschappen. SOCFIN verwerft grond, die tot dan toe gebruikt werd voor voedselvoorziening voor families. Vaak verwerven zij deze grond weliswaar met steun van nationale en lokale overheden, maar zonder raadpleging of instemming van de lokale bevolking. Het resultaat is dat de boeren hun voornaamste bron van levensonderhoud verliezen, in ruil voor een magere financiële vergoeding. Vaak is de enige optie die hun overblijft om in erbarmelijke omstandigheden voor het bedrijf te werken. Dit soort situaties ontaardt vaak in sociale conflicten en landbetwisting.

Een voorbeeld(1) van landroof in Sierra Leone werd vastgelegd door Belgische NGO’s.  In 2011 tekende SOCFIN een contract met de overheid voor 6.500 ha in het gebied van Malen.  Vanaf het begin hebben lokale gemeenschappen via de lokale organisatie MALOA  hun ongenoegen duidelijk gemaakt. Dit heeft het bedrijf er niet van weerhouden om haar plantages uit te breiden tot 12.000 ha. Er worden regelmatig conflicten gerapporteerd tussen het bedrijf en de lokale bevolking en de oppositie wordt systematisch onderdrukt.  Twee weken geleden werden 6 leiders van de MALOA veroordeeld tot 5 tot 6 maanden gevangenisstraf wegens samenzwering, aanzetten tot een misdrijf en de vernietiging van 40 palmbomen. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de veiligheid van deze 6 leiders.

Deze conflicten en andere werden in 2013 aan de kaak gesteld door de internationale alliantie ‘buurtbewoners van plantages van SOCFIN/Bollore’. De alliantie heeft meerdere malen geprobeerd de rechten van de gemeenschap te doen gelden en heeft klachten voorgelegd aan SOCFIN/Bolloré, Ze stelden alles in het werk om de conflicten op een vreedzame manier op te lossen. Zonder succes: de vertegenwoordigers van SOCFIN gaven geen gehoor aan de eisen van de alliantie.

Mia van Dongen, Climaxi: ‘Wij eisen dat SOCFIN stopt met het roven van land van boeren en een constructieve dialoog aangaat met de lokale gemeenschappen. In de tussentijd moeten ze stoppen met het uitbreiden van hun plantages en de gemeenschappen rond bestaande plantages vergoeden voor de geleden schade.  Wij verwachten dat de Belgische autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen en controle uitoefenen op de activiteiten van SOCFIN in het buitenland.

Deze actie wordt ondersteund door verschillende organisaties.

Een gezamenlijk persbericht vindt u hier: http://www.fian.be/Landroof-dat-pikken-we-niet-Met-harken-en-spadespalm...

Persbericht werd ondertekend door: CNCD-11.11.11, Mouvement d’Action Paysanne (MAP), FIAN, SOS Faim, AEFJN, Entraide & Fraternité, Quinoa, CADTM, Climaxi, Les Amis de la Terre, Aide au développement Gembloux (ADG), Oxfam-Solidariteit

(1) http://www.fian.be/Resistances-locales-contre-l-huile-de-palme-en-Sierra...