Energie-observatorium Electrabel: stop afsluitingen!

Tijdens een Colloquium van Electrabel/GDF-Suez werd vandaag in Brussel de oprichting van een energieobservatorium aangekondigd. Dit observatorium moet de energie-armoede verder in kaart brengen en aanbevelingen formuleren naar het beleid toe. Het observatorium bestaat uit de marktspelers, academici en sociale organisaties. Vzw Climaxi (beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid) plaatste grote borden aan de ingang van het colloquium waarop de deelnemers herinnerd werden aan het aantal mensen dat afgesloten werd. Zij observeren de armoede dagelijks.

Voor de vzw Climaxi was het colloquium vrij éénzijdig gefocust op het begeleiden van armen naar meer energieefficiënt gedrag.

Climaxi erkent deze problematiek maar vindt dat ook beleidsmakers én de energieleveranciers verantwoordelijk zijn voor de dramatische toestand: Zij sluiten mensen af, droppen ze als klant én zorgen ervoor dat België de duurste energieprijzen van Europa handhaaft. Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid voor een monopolist als Electrabel, die eigenhandig de markt bepaalt (met de winsten van afgeschreven kerncentrales) én voor de beleidsmakers die dit aarzelend laten betijen.

Climaxi ziet dan ook weinig heil in alweer een observatorium, dat de problemen in kaart moet brengen. De problemen zijn gekend, de oplossingen werden reeds op verschillende studiedagen aangereikt:

  • Eén gemaakte en lagere tarieven met erkenning van energie als basisrecht én opleggen van een prijsstructuurdie de kleine verbruiker bevoordeelt in plaats van de grote afnemers. Evt. via differentiëren BTWtarieven.
  • Geen afsluitingen méér en een uniforme LACpolitiek.
  • Transparantie én energieefficiëntie
  • Een actieplan voor méér eén gerenoveerde sociale woningen

Climaxi vraagt de sociale én ecologische bewegingen om zijn eigen eisen te formuleren en vreest ervoor dat de marktspelers via de oprichting van een Observatorium hun rol willen verdoezelen én concrete actie willen op de lange baan schuiven. Dat academici zich laten verleiden om een door Electrabel gesponsord en door ex-VBO-baas en Electrabel-bestuurder Tony Vandeputte voorgezeten fonds te gaan opsmukken, snappen we evenmin