Een ander Gent: op zoek naar sociale en ecologische alternatieven

Sinds enkele maanden werkt vzw Climaxi mee aan Een Ander Land, het vervolgproject van De Toekomstfabriek. Daar denken Gentse middenveldorganisaties in verschillende werkgroepen na over maatschappelijke thema's. Vzw Climaxi werkt mee aan het ecologieproject "De Eetbare Stad". Daarin verzamelen we diverse projecten die lokaal voedsel op een sociale manier in de stad proberen te brengen. Na verschillende bezoeken, vond deze week de filmweek plaats. Samen met de werkgroep brachten we diverse projecten in beeld met hulp van een cineast.

Op dinsdag bezochten we CSA Wijveld. CSA staat voor Community Shared Agriculture. Nadat leden een vast inschrijvingsbedrag betalen, kunnen ze in deze biologische boerderij zelf groenten komen oogsten. Wekelijks ontvangen de leden een mail met welke groenten beschikbaar zijn. Dit project geeft zekerheid aan de boer, biedt mensen gezond voedsel en brengt ze in contact met de boer zelf, die in de reguliere economie ver van de consument zelf staat. Daarnaast zorgen zulke projecten voor minder verkeer in de stad, want de leden halen hun producten zelf op.

Op donderdag bezochten we verschillende kleinere projecten.

Het project 'Spilvarken', een initiatief van het KASK in het kader van Atelier de stad, kwam het eerst aan de beurt. Op de Bijloke site worden drie varkens gehuisvest die verzorgd worden door een kerngroep vrijwilligers en een grote groep buurtbewoners. Zij voederen de varkens met voedseloverschotten, die op deze manier toch nuttig zijn. In november worden de varkens geveild en zoeken de organisatoren naar een nieuwe stek voor een gelijkaardig project.

Vervolgens was het de beurt aan De Stadstuin in Dampoort. Deze grasstrook aan Dok Zuid wordt de komende drie jaar omgetoverd tot een groene ontmoetingsplaats voor de buurt. Er worden kippen gekweekt, je kan er groenten oogsten of iets drinken in het tuincafé. Vorige winter konden Gentenaars er ook hun kerstboom planten, om deze het volgende jaar weer op te halen.

We bezochten het Banierpark voor een tweede keer. Vanaf 2006 vormden enkele buurtbewoners dit kleine park om tot een Sneukeltuin.

De stadslandbouwtuin aan het woonzorgcentrum Heiveld (Sint-Amandsberg) kwam als laatste aan de beurt.

Het OCMW van Gent stelde dit stuk grond ter beschikking aan twee Gentse sociale werkplaatsen (Con Brio en Labeur) om groenten op te kweken. Deze groenten worden geserveerd in een pop-uprestaurant op DOK Gent.

Vandaag (vrijdag 12/9) gaan we op bezoek in 't Landhuis. Het pand met aan liggende gronden werd in 2010 gekraakt. Sindsdien zijn er volkstuintjes en kwam er een afdeling van De Voedselteams.

De komende weken gaan we ook een tweede keer filmen bij De Site in de Rabotswijk. De kortfilm met de verschillende projecten zal te zien zijn in november dit jaar, op de publieksavond van de ecologiegroep van Een Ander Land. We houden jullie op de hoogte.