Good Food March
In mei lanceerden Europese boeren- en consumentenorganisaties een oproep voor de GOOD FOOD MARCH. Van overal uit Europa komen mensen te voet, met de fiets, per tractor, met paard en kar naar Brussel voor een groen en fair Europees Landbouwbeleid. De mars komt aan op woensdag 19 september. Die dag gaat er in het Europees Parlement een conferentie door georganiseerd door Slow
Food en ARC2020. In aanwezigheid van EU-landbouwcomissaris Dacian Ciolos en EP-voorzitter Martin Schultz. Die dag betogen ook de melkveehouders van de EMB voor de regulering van de markten en de prijzen die ingestort zijn door de afschaffing van de melkquota door de EU.
ABC (Arbeider Boer Consument), FLM (Field Liberation Movement), Friends of the Earth vzw, Wervel vzw en Climaxi vzw zijn ook van de partij. In tijden van voedselspeculatie, stijgende landbouwprijzen, liberalisering van landbouwmarkten, GGO’s, verschraling van diversiteit van teelten, bankbeslag op landbouwgrond, verheffen wij mee onze stem onder het motto:
Boer
Beter met een
Boer of
Boerin in je
Buurt
Het tijdstip voor de mobilisatie heeft te maken met de beslissende bijeenkomsten van de Europese leiders omtrent het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) voor de periode 2014-2020. Voor het eerst in vijftig jaar Europees Landbouwbeleid kan het Europees Parlement het toekomstige landbouwbeleid mee bepalen. Het initiatief tot de mars werd door acht organisaties genomen, maar die zien zich ondertussen gesteund door een veel grotere en heel diverse coalitie van boerenorganisaties, milieu- en Noord-Zuidbewegingen, consumentencoöperaties, enzovoort.
Ze vinden dat de Europese landbouwpolitiek vooral gericht is op steun voor de industriële voedselproductie, een vorm van landbouw die het voortbestaan van boeren wereldwijd in gevaar brengt, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Er zijn steeds minder boeren, het platteland ontvolkt, het GLB veroorzaakt voedselonzekerheid en grote bergen afval. Dit type landbouw steunt heel sterk op geïmporteerde soja als basis voor veevoer, op fossiele en schaarse grondstoffen.
De Good Food March roept daarom op tot een grote verandering van ons voedsel- en landbouwsysteem. We willen een landbouwbeleid die:
- Zekere en stabiele kostendekkende prijzen biedt voor boeren en faire prijzen voor consumenten.
- Ons natuurlijk, cultureel en culinair erfgoed naar waarde schat.
- Echte gezinsbedrijven steunt; zowel nieuwe als oudere bedrijven. We mogen niet nog meer boerenverliezen!
- Subsidies rechtstreeks verbindt aan sociale, milieu en dierenwelzijn- criteria. Gemeenschapsgeld voorgemeenschappelijke goederen!
- Ons meeneemt naar een groenere en meer duurzame landbouw, die agroecologische landbouwmethodespromoot.
- De sociale en economische ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen versterkt.
- De teelt van plaatselijke eiwithoudende gewassen garandeert, in plaats van de import van soja.
- Ons verzekert van meer gelijkheid tussen de oude en de nieuwe lidstaten.
- Ons richting voedselsoevereiniteit brengt.
Haar internationale verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat zowel Europa als het Zuiden meerzelfvoorzienend worden.
- Voedselspeculatie verwerpt en de export van landbouwproducten beneden hun eigenlijke productiekostenbeëindigt.
Samen kunnen we deze veranderingen bewerkstelligen!
Meer info op www.goodfoodmarch.eu
Inschrijven? Neem contact op met famke@motherearth.org Datum en tijd: woensdag, september 19, 2012 - 10:00 - 18:30