CETA en TTIP: bedreigingen voor de democratie
Het is vandaag, 25 september 2015, een jaar geleden dat de onderhandelingen tussen de EU en Canada over het vrijhandelsverdrag CETA werden afgesloten. Hoewel het definitieve ondertekenen van CETA al meerdere keren werd uitgesteld, zouden de Europese Lidstaten het tegen het einde van het jaar eens kunnen worden. ''Vrijhandelsverdragen zoals CETA en TTIP bedreigen de democratie, voedselveiligheid en het milieu.'', zegt Mia van Dongen, van Climaxi. ''Het is dan ook onacceptabel dat de Europese Commissie hiermee door wil gaan.''
CETA
CETA is het eerste verdrag in een reeks nieuwe handelsverdragen waar in naam van de Europese lidstaten wordt onderhandeld door de Europese Commissie. CETA wordt vaak het ''lelijke, kleine broertje'' genoemd van TTIP, het veel beruchtere vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten. Middenveldorganisaties vrezen echter dat ook met CETA al veel van de problemen van het fel bekritiseerde TTIP realiteit worden.
''Als nationale overheden en parlementen de rechten van Europese burgers en het milieu willen beschermen, moeten zij de voorgestelde tekst ten strengste afwijzen'', schrijft Natacha Cingotti, van Friends of the Earth Europa.
Wat staat er op het spel?
Een van de problemen die vaak wordt aangekaart met betrekking tot TTIP is het ISDS (investor state dispute settlement) mechanisme. ISDS geeft buitenlandse investeerders bepaalde privileges waardoor zij overheden kunnen aanklagen voor financiële compensatie wanneer zij vinden dat hun winstpotentieel door overheidsbeleid in gevaar komt. Deze rechtszaken gaan door achter gesloten deuren, in privé-tribunalen, en kunnen ertoe leiden dat de overheid vele miljoenen kwijt speelt aan 'compensatie'. In de praktijk leidt dit volledig ondemocratische systeem ertoe dat de mogelijke financiële consequenties het vrijwel onmogelijk maken voor beleidsmakers om nieuwe wetten of beleidswijzigingen in te voeren die burgers en/of het milieu beschermen.
De hervormingen die de Europese Commissie vorige week aankondigden, veranderen niks aan de fundamentele problemen van dit mechanisme en laten duidelijk zien dat de Commissie niet aan de kant van de Europese burgers staat.
Op CETA gaan die hervormingen sowieso geen effect hebben. Dat betekent dus ook dat eventuele toekomstige hervormingen aan ISDS weinig effect zullen hebben, aangezien Amerikaanse bedrijven Europese lidstaten alsnog via hun Canadese dochterondernemingen kunnen aanklagen.
TTIP
Ondertussen gaan de onderhandelingen voor TTIP door. In oktober vindt de volgende ronde van gesprekken plaats, in Brussel. Middenveldsorganisatie bereiden zich voor op een actie-drie-daagse aan het begin van de top. Op donderdag 15 oktober zullen demonstranten uit verschillende landen, waar onder Spanje, Duitsland en Nederland, toekomen in Brussel, om daar deel te nemen aan een grote manifestatie.
''Het doel is om de top zo veel mogelijk te verstoren '', zegt Mia van Dongen, van Climaxi. ''De onderhandelaars hebben geen mandaat van de bevolking om verder te gaan met de voorbereidingen van dit verdrag. We zullen hen dat zo luid mogelijk laten horen.''
Voor meer informatie: www.d19-20.be