Eindejaarsfeesten bij Climaxi met wijnhuis Meloni!

Climaxi wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid maar probeert via haar Herzeelse Eco&Fair winkel ook eigen inkomsten te genereren. Tijdens de eindejaarsfeesten kan je er terecht voor een supergroot aanbod aan Italiaanse biologische pasta's, pesto's en tomatensauzen uit coöperatieven. Verder is er een biologisch (soms zonder extra-sulfieten) wijnaanbod van kleine producenten uit Italië en Spanje. Blikvanger dit jaar is het wijnhuis Meloni uit Sardinië.

Sardinië is een fantastisch Italiaans eiland gelegen ten zuiden van Corsica. Ik herinner me een smakelijke reportage van tv-kok Rick Stein over de gastronomie van dit unieke eiland waar in het onherbergzame binnenland oude culinaire en oenologische tradities verborgen liggen. Sardinië beschikt over vele oude autochtone druivenrassen zoals de Cannoneau, de Monica, de Sardijnse Vermentino, de Nuragus, ... Omwille van de grote verscheidenheid aan terroirs kan een welbepaalde variëteit heel verschillende wijnen opleveren. Wij hebben de hand kunnen leggen op een mooi lot uitzonderlijke biologische wijnen van het gereputeerde wijnhuis Meloni.

De filosofie van Meloni

Om (h)eerlijke wijnen te produceren is het niet voldoende om de aarde te cultiveren, we moeten ze ook respecteren. Voor Meloni Vini betekent kwaliteit in de eerste plaats duurzaamheid en liefde voor de natuur. Cantine Meloni stapte reeds in 1995 over op biologische landbouw. Ze beseffen dat ze de aarde niet hoeven te dwingen omdat ze de beste druiven voortbrengt als je met de natuur meewerkt en niet ertegen in. Vandaag is Meloni een van belangrijkste Italiaanse producenten van biologische wijnen, die ze in de eerste plaats vooral in Italië zelf verkopen.

Wij presenteren tijdens de eindejaarsfeesten 4 wijnen van het huis

Terreforru

De cannoneau-druif wordt over heel Sardinië gebruikt, maar de heel diverse terroirs leveren verrassende verschillen in wijnstijlen op.  De Terreforru gebruikt druiven van de Pirastu Senorbi wijngaard, Noordoost georiënteerd in een heuvelachtig deel van het eiland.
Druivenvariëteit: Cannoneau 100% (rood)
Neus: Intens en karakteristieke expressiviteit gekenmerkt door rijp rood fruit
Mond: Vol en evenwichtig. Tannines met een lichte toets van vanille. Krachtig en rond van smaak met een lange afdronk
Serveren: Tussen 16°C en 18°C
De ideale metgezel bij rood vlees en wild, stoofpotjes, pastagerechten met vlees – charcuterie en rijpe kazen
 
Nue Rood

Dank zij moderne vinifactietechnieken komt de frisheid en rondheid van deze wijn sterk tot zijn recht. Het is een all-round wijn die bij alles gedronken wordt. Hij is zes maanden gerijpt op inox-tanken.
Druiven: Inheems Sardijnse soorten
Neus: delicaat
Palet: droog, licht zurig
Mond: fantastisch met soepen en vlees
Serveren: tussen 16 en 18 C

Astice

Naast het woeste binnenland met een keuken gebaseerd op rood vlees, wild en kazen, beschikt Sardinië ook over prachtige kusten met blauwe stranden en een visrijke zee met een overvloed aan schaal- en schelpdieren.  Daar horen ook frisse en karaktervolle witte wijnen bij!
Druivenvariëteit: Vermentino di Sardegna (85%) en locale variëteiten (15%)
Neus: Intens en geurige aroma’s van Golden appel, citrus en tropisch fruit
Mond: Kenmerkend voor de Vermentino druif, delicaat en aangenaam met een fijne mineraliteit
Serveren: Tussen 8°C en 10°C
Met zeevruchten of gebakken vis of bij het aperitief.

Nue Wit

Een zacht geperste wijn die een paar maanden gelegen heeft.
Druivenvariëteit: Lokale inheemse witte druiven
Neus: delicaat
Mond: droog, zoutig, harmonieus en licht fruitig.
Serveren: Tussen 8°C en 10 C
Met vissoep, gerooosterde of gegrilde vis, voorgerechten, hapjes, aperitief.

In de Eco&Fair kan je verder terecht voor Sardijnse Myrte-likeur, Italiaanse grissini's en allerhande soorten lekkernijen. We schoven wat pasta's en anderen betreft op naar de coöperatieve Campo (ter vervanging van Tierra y Cielo). Zij zijn iets goedkoper en actiever op maatschappelijk vlak.

Eco&Fair verkoopt ook Oxfam-producten. vzw 't Uilekot zorgt er voor een aanbod van nieuwe en tweedehandsboeken, CD's en Herzeelse streekproducten (bieren De Ryck en Van Den Bossche, Jenevers Van Damme). Door deze samenwerking beklemtonen de drie vzw's dat fair-trade, bio en streekproducten een gemeenschappelijk verhaal te vertellen hebben als het om het klimaat gaat.

Filip De Bodt

info & bestellingen via contactformulier